Israël schiet terug na raketaanval uit Zuid-Libanon

Aanval is nog niet opgeëist, maar Hezbollah domineert de regio

Het Israëlische leger heeft gisteren een vergeldingsaanval uitgevoerd op het zuiden van Libanon, nadat onbekenden 's ochtends een vijftal raketten in de richting van Israël hadden afgeschoten. Er vielen geen doden of gewonden.

De Israëlische minister van defensie Mosje Jaalon zei dat Israël raketaanvallen uit Libanon 'nooit zal tolereren'. Hij zei de Libanese regering en het leger verantwoordelijk te houden voor de aanval, en dreigde met meer geweld als er nieuwe aanvallen komen. "Ik kan het niemand aanraden om ons geduld en onze vastberadenheid op de proef te stellen bij het beschermen van de veiligheid van het volk van Israel", aldus Jaalon.

De inwoners van de noordelijke Israëlische stad Kirjat Sjmona schrokken gisterochtend wakker van de inslag van enkele raketten. Volgens een politiewoordvoerder zijn er geen gewonden gevallen en is er geen schade aangericht. Kort na de raketaanval sloeg het Israëlische leger terug door beschietingen uit te voeren. Het leger zou ruim dertig granaten hebben afgevuurd op het bergachtige gebied rondom de plaats Rachaya.

Zuid-Libanon is een bolwerk van de door Iran gesteunde Hezbollah. De sjiitische beweging vocht in 2006 een maand lang tegen Israël en strijdt nu mee in de Syrische burgeroorlog aan de kant van president Assad. Ook zijn in het gebied Palestijnse strijdgroepen actief.

Na de gevechten in de zomer van 2006 werd een staakt-het-vuren overeengekomen, en sindsdien is het betrekkelijk rustig geweest in het gebied. Maar af en toe gaat het toch mis. Zo werd eerder deze maand een Israëlische militair doodgeschoten door een Libanese scherpschutter. Zelden echter hebben er raketbeschietingen plaats.

De raketaanval is vooralsnog niet opgeëist. Aviv Oreg, oud-inlichtingenofficier in het Israëlische leger, meent dat het geweld beperkt zal blijven, omdat de grote spelers in Libanon niet willen dat de situatie aan de grens met Israël verslechtert. "Op dit moment hebben Israël en Hezbollah geen belang bij een gewelddadige confrontatie en een nieuw front."

De VN-macht in het gebied, Unifil, heeft beide partijen opgeroepen tot kalmte. De bevelhebber zei in een verklaring dat hij van zowel Israël als van Libanon de verzekering heeft gekregen dat de partijen zich willen houden aan het bestand.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden