Israël schiet met scherp op Palestijnse betogers

Palestijnse betogers brengen een vrouw in veiligheid terwijl één van hen op het punt staat om een steen naar de Israëlische militairen te gooien.Beeld afp

Het Israëlische leger schoot zondag op de duizenden Palestijnen die deelnamen aan de herdenking van Nakba: 'Catastrofe', zoals de Palestijnen de stichting van de staat Israël in 1948 noemen en het daaropvolgende conflict dat leidde tot de gedwongen vlucht en het verdrijven van 760.000 Palestijnen naar het buitenland.

Israëlische leger had de bezette Palestijnse gebieden volledig afgesloten van de buitenwereld in verband met ongeregeldheden rond de betogingen van de Palestijnen.

Bij zeker drie grensovergangen werd op mensenmenigten geschoten. Daarbij vielen zeker twaalf doden en raakten tientallen personen gewond.

Syrische grens
Vier mensen zouden zijn omgekomen op de Golanhoogvlakte, toen het leger in actie kwam tegen duizenden Palestijnen die vanuit Syrië Israël probeerden binnen te dringen. Het plateau werd in 1967 bezet door Israël. In 1974 kwamen Syrië en Israël een wapenstilstand overeen, waarna het relatief rustig bleef op de Golanhoogvlakte.

Volgens de Syrische staatstelevisie zijn er zestig gewonden. De woordvoerder van het Israëlische leger sprak van een ,,zeer ernstig en gewelddadig'' incident.

Gazastrook
Bij grensovergangen met de Gazastrook en Libanon ging het zondag ook mis. Duizenden Palestijnen naderden grensposten, waarop het Israëlische veiligheidsapparaat hard ingreep. Zeker vier mensen zouden zijn omgekomen. In de Gazastrook hebben Israëlische militairen volgens Palestijnse artsen een Palestijn doodgeschoten.

Unifil, de vredesmissie van de Verenigde Naties in Libanon, heeft de betrokken partijen bij geweld aan de grens tussen Libanon en Israël opgeroepen ,,maximale terughoudendheid'' te betrachten om nog meer doden en gewonden te voorkomen.

Oplopende spanningen
In de nacht van zaterdag op zondag arresteerde de politie dertien Palestijnen die zich zouden hebben misdragen tijdens betogingen in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem. Sinds vrijdag werden al 63 personen aangehouden. Acht politieagenten raakten gewond tijdens ongeregeldheden.

Een 16-jarige Palestijn stierf zaterdag nadat hij tijdens rellen na het vrijdaggebed in Silwan, een wijk in Jeruzalem, een kogelwond had opgelopen in zijn maagstreek. Een familielid van de tiener stelde dat een Joodse kolonist het fatale schot heeft afgevuurd. Het slachtoffer werd zaterdag begraven. Circa tweeduizend rouwenden droegen Palestijnse vlaggen met zich mee tijdens de uitvaartplechtigheid.

Tel Aviv
Zondagmorgen zette een incident in de stad Tel Aviv de situatie verder op scherp. Een Israëlische burger verloor het leven en dertien anderen raakten gewond toen een vrachtwagen een bus en een aantal auto's ramde. De bestuurder, door de politie omschreven als een 22-jarige Arabische Israëliër, verklaarde later dat zijn band was geklapt en dat hij daardoor de macht over het stuur verloor.

Ooggetuigen verklaarden echter dat de man ook nog voetgangers raakte tijdens het incident, dat minutenlang duurde. En hij zou mensen hebben aangevallen nadat de vrachtwagen tot stilstand was gekomen, en hij was uitgestapt. De politie onderzoekt nog of de verklaring van de man klopt, of dat sprake is van een politiek gemotiveerde aanslag.

Beeld ap
Een Israëlische politieman schiet met traangas op de Palestijnse betogers.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden