Israël pleit soldaten vrij van doden journalist

(Novum/AP) - Het Israëlische leger heeft het onderzoek naar de dood van een cameraman van persbureau Reuters afgesloten zonder disciplinaire maatregelen te nemen tegen de tankbemanning die de jonge journalist doodde. Het hoofd van de militaire aanklagers liet Reuters in een brief weten dat de beslissing om op de cameraman te schieten 'gezien de heersende omstandigheden correct was'. Reuters publiceerde de brief woensdag.

Het persbureau is 'diep bezorgd' over de conclusies van het onderzoek en overweegt verdere juridische stappen. Volgens Reuters kunnen de conclusies leiden tot meer geweld tegen journalisten in oorlogsgebied. Ook de Israëlische Vereniging van Buitenlandse Pers (FPA) heeft het rapport van het leger bekritiseerd.

De soldaten verdachten op 16 april de 24-jarige Fadel Shana ervan een militant te zijn die een raket wilde afvuren op hun tank, toen hij zijn statief neerzette in een strijdgebied in Gaza. Zij openden het vuur met een projectiel dat duizenden stalen pijltjes op het doel schiet. Shana en vier omstanders waren op slag dood. Een collega van Shana, Wafa Mizyed, raakte gewond.

Het incident vond plaats op een dag waarop drie Israëlische soldaten en twintig Palestijnen omkwamen bij verschillende schermutselingen. Onderzoekers van het leger vonden dat de soldaten correct handelden toen zij het vuur openden op Fadel Shana.

In het onderzoeksrapport zegt het leger dat de commandant van de tank om toestemming vroeg het vuur te openen nadat in de verte een groepje mensen met een zwart voorwerp was opgemerkt. Volgens de bemanning kon het voorwerp een anti-tankraket, een mortier of een filmcamera zijn. Eerder die dag waren Israëlische tanks met mortieren en granaten bestookt.

Volgens de onderzoekers droegen de journalisten kogelwerende vesten die ook door Palestijnse militanten worden gebruikt. Reuters liet weten dat de vesten van Shana en Mizyed en hun voertuig duidelijk gemarkeerd waren met het woord 'pers'.

De FPA, een vereniging die buitenlandse nieuwsorganisaties in Israël vertegenwoordigt, zegt dat de conclusies van het onderzoek het zoveelste voorbeeld zijn van hoe de dodelijke onachtzaamheid van Israëlische soldaten wordt goedgepraat. Volgens de FPA onderscheidde Shana zich duidelijk als journalist.

Persbureau Reuters heeft laten weten dat het een brief heeft gestuurd naar het Israëlische leger waarin het vraagt waarom de betrokken soldaten de mogelijkheid hebben uitgesloten dat Shana een cameraman was, waarom ze vijandige intenties vermoedden terwijl Shana minutenlang in het vrije zicht van de tank stond en waarom de tank niet werd verplaatst als de bemanning twijfelde of zij aangevallen zou worden.

Sinds 1992 zijn acht journalisten tijdens hun werk door geweld omgekomen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden