Israël pikt Palestijns land in

Grootste confiscatie in 30 jaar 'straf voor moord op tieners'. Grond vijf dorpen onteigend.

SANDER BECKER

'Contraproductief' voor de vrede, zo noemen de Verenigde Staten de nieuwste stap van Israël om een enorm stuk land op de bezette Palestijnse Westoever te confisqueren. Ook Groot-Brittannië betreurt de inlijving, die schadelijk zou zijn voor de reputatie van Israël. Het gaat om een gebied van 400 hectare - 267 voetbalvelden - ten westen van Bethlehem.

Volgens de organisatie Vrede Nu, die de uitbreiding van de nederzettingen op de voet volgt, is het de grootste confiscatie in dertig jaar. Israëlische media melden dat het een straf is voor de moord op drie Israëlische tieners, in juni. Israël beschouwt die moord als het werk van de Palestijnse militante organisatie Hamas. Eerder pakte Israël er al honderden Palestijnen voor op; het verwoestte ook de huizen van twee vermoedelijke daders en begon de Gaza-oorlog, die aan ruim 2200 mensen het leven kostte.

In het ingelijfde gebied, net aan de Palestijnse kant van de grens met Israël, is nu een kleine nederzetting gevestigd. Er wonen tien families die ter plaatse een Joodse school hebben gesticht. Lokale bestuurders juichen de uitbreiding van het gehucht toe. Ze kunnen nu haast maken met de constructie van een complete stad, Gvaot ('heuvels'), een plan waar Israël al sinds het begin van deze eeuw mee speelt.

De VS keuren de bouw van nederzettingen in bezet gebied structureel af, laat het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken weten. De kolonisatie druist volgens de VS niet alleen in tegen het internationaal recht, maar bemoeilijkt ook een oplossing voor het conflict met de Palestijnen. Een woordvoerder van het ministerie dringt er daarom op aan dat de Israëlische overheid het besluit terugdraait.

Maar dat zit er niet in. Het rechtse kabinet van premier Benjamin Netanjahoe, met daarin de leider van de kolonistenpartij Naftali Bennett, steunt de uitbreiding van de nederzettingen. Alleen minister Tzipi Livni van justitie sputtert tegen. Zij vindt dat de huidige uitbreiding onfatsoenlijk is getimed, zo kort na de Gaza-oorlog. Verder waarschuwt ze voor reputatieschade in het buitenland, waar de roep om sancties tegen Israël luider wordt.

De Palestijnen geloven zo langzamerhand niet meer in de goede bedoelingen van Israël. "Het is nu voldoende bewezen dat deze regering het vredesproces niet wil bevorderen", zei een bestuurder van de Palestijnse Autoriteit in de Israëlische krant Ha'aretz. Daarom zal de Palestijnse president Mahmoed Abbas binnenkort bij de Verenigde Naties om een deadline vragen voor de terugtrekking van Israël uit de bezette Westoever.

De grond die Israël nu heeft ingenomen, behoort volgens Ha'aretz toe aan vijf aangrenzende Palestijnse gemeenten. Een burgemeester uit een van die plaatsjes zei dat zijn inwoners eigenaar zijn van het bewuste terrein, en dat ze er olijfboomgaarden hebben. De onteigening wekt dan ook veel wrevel.

De kolonistenbeweging ziet daarentegen geen bezwaar tegen de inlijving, zegt Ari Briggs, woordvoerder van Regavim, een Israëlische organisatie die de 'zionistische agenda' wil bevorderen. Per telefoon laat hij weten: "Het gaat om land waarvan de Palestijnen niet met documenten kunnen aantonen dat het van hen is. Er wordt dus helemaal niets onteigend. Bovendien: in plannen voor toekomstige vrede valt het gebied onder de landruil tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Het komt dus sowieso bij Israël. Kortom, de kritiek is alleen maar bedoeld om Israël te beschadigen."

Onzin, reageert Jariv Oppenheimer, directeur van de Israëlische ngo Vrede Nu. "Dit heeft niets te maken met eigendom van privégrond. Het is een politieke kwestie: Israël pikt een stuk bezet land in en reserveert het voor kolonisten." Dat noemt Oppenheimer discriminerend en ondemocratisch. Het argument van de landruil vindt hij een leugen. "Bij landruil krijgt Israël de gebieden waar veel kolonisten wonen. Dat was hier nog niet het geval - maar door de confiscatie verandert dat natuurlijk."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden