Israel:Palestijnen uit diaspora welkom bij vredesoverleg

TEL AVIV (AP) - Israel heeft ingestemd met de deelname van Palestijnen van buiten de bezette gebieden aan de regionale vredesonderhandelingen voor het MiddenOosten. Minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres, maakte dit bekend na afloop van gesprekken die de Egyptische minister van buitenlandse zaken, Amr Moessa, voerde met Israelische leiders.

Israel weigerde tot toe deel te nemen aan multilaterale onderhandelingen over vluchtelingenkwesties en economische ontwikkeling, omdat er ook in ballingschap levende Palestijnen aan zouden deelnemen.

"Het akkoord houdt in dat de Palestijnen in alle vijf de werkgroepen van buiten de bezette gebieden mogen komen" , zo zei Peres. Hij voegde daar wel aan toe dat Israel geen PLO-leden of Palestijnen uit het Arabische deel van Jeruzalem als onderhandelingspartner zal accepteren.

Syrie en Libanon hebben tot nu toe alle multilaterale besprekingen geboycot. Ze vinden dat eerst succes moet worden geboekt in de bilaterale onderhandelingen.

Het bliksembezoek van Moessa aan Jeruzalem was dinsdag afgesproken toen de Egyptische president Moebarak premier Rabin belde om hem te condoleren met de ramp van het El Al-toestel. Het was het eerste bezoek van een Egyptische minister van buitenlands zaken aan Israel in vijf jaar. Eerder deze week sprak Moessa met PLO-leider Arafat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden