NieuwsOost-Jeruzalem

Israël oogst kritiek met bliksemsloopactie op Palestijns grondgebied

Israëlische troepen haalden gisteren huizen neer in het Palestijnse dorpje Wadi Hummus. Beeld AFP
Israëlische troepen haalden gisteren huizen neer in het Palestijnse dorpje Wadi Hummus.Beeld AFP

Israël sloopt Palestijnse gebouwen die een veiligheidsrisico vormen. Landjepik, zeggen critici.

Israëlische veiligheidstroepen hebben in een bliksemactie een aantal Palestijnse gebouwen in Oost-Jeruzalem vernietigd die te dicht bij het afscheidingshek met de Westelijke Jordaanoever zouden staan. Bij de operatie, ’s nachts uitgevoerd door zevenhonderd agenten en militairen met zwaar materieel, werden zeventien Palestijnen op straat gezet. Honderden anderen raakten hun nieuwe, nog op te leveren woningen kwijt.

Volgens de Israëlische autoriteiten waren de dertien constructies illegaal gebouwd, op een stuk land waar een bouwverbod geldt. Het Israëlische Hooggerechtshof bevestigde die lezing vorige maand met een definitieve uitspraak in de zaak die al jaren liep. Volgens de rechters vormen woningen die binnen 250 meter van het afscheidingshek staan een veiligheidsrisico, omdat ze een schuilplaats voor ‘terroristen en illegalen’ kunnen bieden.

Sloopbeleid

De Palestijnse Autoriteit, maar ook de Europese Unie, verwijzen die uitspraak naar de prullenbak. Volgens de Palestijnen heeft Israël niets te zeggen over de gebouwen, omdat ze in het dorpje Wadi Hummus liggen waar de Palestijnse Autoriteit (dat een deel van de Westelijke Jordaanoever bestuurt) zeggenschap over heeft.

De EU liet in een verklaring weten dat het Israëlische sloopbeleid in bezet gebied illegaal is. De Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh noemde de vernieling van de gebouwen ‘een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid’.

De Palestijnen gaan de zaak aanhangig maken bij het Internationaal Strafhof. Zij vrezen dat het neerhalen van de gebouwen slechts een vooraankondiging is voor meer sloopwerk langs het afscheidingshek. De bouw daarvan werd in 2003 begonnen, om terroristen buiten Israël te houden. Maar het hek, dat als het voltooid is 720 kilometer lang zal zijn, is deels gebouwd op de Westelijk Jordaanoever. Volgens internationale afspraken is dat Palestijns gebied en de basis voor een Palestijnse staat waarvan Oost-Jeruzalem de hoofdstad moet worden.

Landjepik

Dat er nu gebouwen rondom de afscheiding weg moeten, schept volgens de Palestijnen een zorgelijk precedent van landjepik, dat met name rond Oost-Jeruzalem problematisch is. Oost-Jeruzalem is geannexeerd door Israël, maar voor de 300.000 Palestijnse inwoners van de stad is het bijna onmogelijk van de Israëlische autoriteiten een bouwvergunning te krijgen. Om de uitdijende bevolking te huisvesten worden er daarom veel gebouwen illegaal opgetrokken.

Juist in Wadi Hummus was dat het probleem niet, omdat het officieel bij de Westelijke Jordaanoever hoort en dus onder de Palestijnse Autoriteit valt. De 37-jarige Fadi al-Wahash was daarom bijna in tranen toen zijn huis werd omgetrokken door een bulldozer. “Ik bouwde dit huis steen voor steen. Ik had een vergunning van de Palestijnse Autoriteit, ik dacht dat ik het goed deed. Nu ben ik alles kwijt.”

Lees ook:

Leidt Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël tot vrede?

Donald Trump heeft Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël. Uiteindelijk zal dat bijdragen aan vrede tussen Israël en de Palestijnen, meent de Amerikaanse president. Heeft hij gelijk?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden