nieuws

Israël onderschept schip met activisten bij Gazastrook

Palestijnen tonen hun solidariteit met de vloot met internationale activisten. Beeld afp
Palestijnen tonen hun solidariteit met de vloot met internationale activisten.Beeld afp

De Israëlische marine heeft een schip met vrouwelijke activisten onderschept dat op weg was naar de Gazastrook. De vrouwen protesteren met de reis tegen de al tien jaar durende belegering van het overbevolkte gebied.

Aan boord van het schip Zaytouna-Oliva bevinden zich zeker dertien vrouwen en twee bemanningsleden uit minstens negen verschillende landen. Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders aan boord, wel de Noord-Ierse vredesactiviste Mairead Maguire. Zij kreeg in 1976 de Nobelprijs voor de vrede voor haar inspanningen om het sektarisch geweld in Noord-Ierland te beëindigen, en heeft een lange staat van dienst in haar strijd voor de Palestijnen.

Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen tijdens de actie van de Israëliërs. Het schip wordt vermoedelijk naar de haven Ashdod gebracht, melden Israëlische media. Het schip beschikt over een document van de Nederlandse watersportbond, maar vaar niet officieel onder Nederlandse vlag, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Isolatie
Israël houdt de Gazastrook al jaren in een wurggreep, vooral sinds Hamas er in 2007 de touwtjes in handen kreeg. De Egyptische regering van president Abdul Fatah al-Sisi ondersteunt doorgaans de isolatie van de smalle kuststrook, waar naar schatting ruim 5000 mensen per vierkante kilometer opeengepakt zitten. Het luchtruim en de Middellandse Zee zijn geblokkeerd door het Israëlische leger.

De zeeblokkade van de Gazastrook is nog niet eerder doorbroken. In 2012 werd een schip met cement, basketballen en muziekinstrumenten geënterd en op sleeptouw genomen door de Israelische marine. Aan boord van de Finse 'Estelle' waren 29 pro-Palestijnse activisten, afkomstig uit Europa, Canada en Israel. De Israëlische premier Netanyahu beschuldigde de actievoerders van provocatie en het verspreiden van laster. "Als de activisten werkelijk begaan zijn met mensenrechten, hadden ze beter naar Syrië kunnen varen", sneerde hij destijds.

In 2010 vielen Israëlische commando's een groot schip met hulpgoederen en activisten uit Turkije aan. Daarbij werden negen Turkse opvarenden gedood.

Team Gaza
In de documentaire 'Team Gaza', die vorige maand op NPO2 werd uitgezonden, worden vier Palestijnse voetballers gevolgd tijdens een belabberd seizoen. Lees hier een interview met documentairemakers Laurens Samsom en Frederick Mansell, dat eerder in Trouw verscheen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden