'Israël onderhandelt niet langer met Abbas'

(Novum/AP) - Israël zal niet met de Palestijnse president Mahmoud Abbas onderhandelen over een vredesakkoord. Hij zal de Palestijnen niet kunnen dwingen zich daaraan te houden, zolang de Hamas in de Palestijnse gebieden feitelijk aan de macht is. Dat heeft de Israëlische minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni maandag gezegd.

De Verenigde Staten en Europese landen hebben laten doorschemeren met Abbas te zullen blijven onderhandelen, ondanks het feit dat de komende weken een Hamas-regering zal worden geformeerd.

De ministers van buitenlandse zaken van de lidstaten van de Europese Unie besluiten maandag het demissionaire Palestijnse kabinet weer geld te geven om de openbare voorzieningen draaiende te houden en ambtenarensalarissen te kunnen uitbetalen. Israël heeft de uitkering van het voor de Palestijnse Autoriteit geïnde belastinggeld (omgerekend 46,23 miljoen euro per maand) stopgezet toen het door de Hamas gedomineerde Palestijnse parlement op 18 februari werd beëdigd.

Ismail Haniyeh, de beoogde Palestijnse premier, zei maandag dat zijn regering niet met Israël zal onderhandelen, maar wel bereid zal zijn alledaagse bestuurlijke zaken met de Israëliërs te bespreken. Onder de Palestijnse wet wordt met Israël onderhandeld door de PLO, onder leiding van Abbas, en is het kabinet verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.

Haniyeh zei ook dat de militaire tak van de Hamas de wapens pas zal neerleggen als Israël zich niet alleen uit de Gazastrook, maar ook van de Westoever en uit Oost-Jeruzalem heeft teruggetrokken. Daartoe heeft nog geen Israëlische regering zich ooit bereid verklaard.

De Israëlische minister van defensie Shaul Mofaz somde maandag nog de gebieden op die volgens hem binnen de definitieve grenzen van Israël zouden moeten vallen. Het gaat dan voornamelijk om nederzettingen aan de rand van Westelijke Jordaanoever, vlak bij Israël, maar ook om Ariel, een nederzetting die diep in Palestijns gebied ligt, en om de Jordaanvallei, aan de grens met Jordanië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden