Israël ondanks joods protest terug naar Westerse wintertijd

Ultra-orthodoxen in januari in Jeruzalem bij een betoging tegen de dienstplicht. Beeld epa
Ultra-orthodoxen in januari in Jeruzalem bij een betoging tegen de dienstplicht.Beeld epa

In Israël begint de wintertijd voortaan weer gewoon eind oktober. Dat heeft het kabinet van premier Netanjahoe besloten. Ultra-orthodoxe joden trekken nu aan het kortste eind: hen kwam het goed uit dat de klok al in september een uur werd teruggedraaid.

Robin de Wever

De wintertijd begon sinds 2005 enkele dagen voor Jom Kippoer, de 'grote verzoendag'. Die heilige feestdag vormt het hoogtepunt van de joodse kalender. Ultra-orthodoxe partijen verdedigden de constructie door te stellen dat ze het makkelijker maakte om te vasten. Net als tijdens de ramadan mag het vasten pas worden verbroken als het buiten donker is.

Tegenstanders van de reguliere wintertijd zien ook andere nadelen. Huishoudens gebruiken straks onnodig meer stroom en inwoners kunnen minder lang genieten van de avondzon. Bovendien zouden er 's avonds meer ongelukken gebeuren. Een speciale commissie die de verandering onderzocht kreeg volgens Haaretz talloze brieven en prive-rapporten die haar ervan moesten overtuigen dat alles bij het oude moest blijven.

Geen politieke slagkracht meer
Ultra-orthodoxen wisten de maatregel jarenlang tegen te houden, maar verloren eerder dit jaar hun grip op de landelijke politiek. In maart trad voor het eerst sinds enkele decennia een coalitie aan zonder vertegenwoordigers van die groep. Het kabinet stuurt de wet nu naar de Knesset, het parlement. Dat zal de wet naar verwachting goedkeuren.

Het besluit volgde zondag direct op de bekendmaking dat Israël 40 procent van haar aardgas gaat exporteren. 'We brengen de Israëli's goed nieuws', oordeelde Netanjahoe. 'We hebben nu een land waarin melk, honing, gas en zonlicht overvloedig beschikbaar zijn. Dit is een erg, erg welkome verandering.'

Netanjahoe zit nog wel in zijn maag met een ander 'joods probleem': het feit dat dienstplicht vervangen mag worden door torahstudie. Ultra-orthodoxen kiezen er massaal voor om te studeren aan zogeheten yeshiva's. Zo'n 62 duizend joden werken niet en leven van hun studiefinanciering en een uitkering.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden