Israël niet blij met gematigde president Iran

De Israëlische premier Netanjahoe na regeringsoverleg. Beeld afp
De Israëlische premier Netanjahoe na regeringsoverleg.Beeld afp

Over de hele wereld stromen de positieve reacties binnen op de overwinning van de gematigde presidentskandidaat Hassan Rohani. Van Washington tot Peking; de meeste landen zijn allang blij dat de conservatieve president Mahmoed Ahmadinejad is vertrokken. Niet in Israël. Premier Benjamin Netanjahoe's houding jegens Iran blijft even vijandig als voorheen.

"We houden onszelf niet voor de gek, en de internationale gemeenschap moet zich niet laten leiden door wensdenken en de druk op Iran verminderen wat betreft het nucleaire programma", stelt Netanjahoe. Hij roept zelfs op om de sancties tegen Iran aan te scherpen, ongeacht de uitkomst van de verkiezingen.

"We moeten niet vergeten dat de leider van Iran alle kandidaten diskwalificeerde die niet zijn extremistische opvattingen deelden", aldus Netanjahoe. Over Rohani zegt de Israëlische premier: "Dit is iemand die Israël de "Grote Satan" noemde. Hoe dan ook, de Iraanse leider, oftewel, de 'Opperste Leider' is degene die beslist over het Iraanse nucleaire programma." Het is inderdaad de Opperste Leider, Ali Khamenei, die beslist over de belangrijkste zaken, niet de president.

Toch is het Netanjahoe die een geloofwaardigheidsprobleem heeft. Want toen de conservatieve president Ahmadinejad aan de macht was, refereerde Netanjahoe veelvuldig aan zijn uitspraken om de wereld te overtuigen over de kwade bedoelingen van Iran. De Israëlische premier vergeleek Ahmadinejad zelfs verschillende malen met Adolf Hitler, een uitspraak die hem op veel kritiek kwam te staan. De Opperste Leider Khamenei werd daarentegen zelden genoemd door Netanjahoe, tot gisteren dus.

Met het vertrek van Ahmadinejad zal de Israëlische premier het moeilijk krijgen om zijn bondgenoten te overtuigen van de noodzaak om in te grijpen. De Amerikanen zijn bereid om met Iran direct om de tafel te zitten, eveneens veel Europese landen. Zelfs de Arabische Golfstaten landen, die het sjiitische Iran van oudsher als een grote bedreiging zien, zeggen graag met de nieuwe president te willen samenwerken - alleen het streng religieuze Saoedi-Arabië heeft nog niet gereageerd op de machtswisseling.

Hassan Rohani zelf zegt niets op te hebben met het extremisme van zijn voorganger. In zijn speech van gisteren gaf hij aan samen te willen werken met iedereen. "Dit is een overwinning voor wijsheid, een overwinning van gematigdheid, een overwinning van groei en bewustzijn en een overwinning van betrokkenheid op extremisme en slecht humeur", aldus de nieuwe president.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden