Israël mikt ook op Libanees leger

Het is Israël in Libanon kennelijk niet alleen om Hezbollah te doen. Israël belaagt ook het Libanese leger. „Israël wil ons verzwakken.”

Voor meer artikelen over dit onderwerp: www.trouw.nl/libanon

„Ik heb geen idee waarom Israël het Libanese leger onder vuur neemt”, zegt Timor Goksel, de voormalig woordvoerder en adviseur van Unifil, de vredesmacht van de Verenigde Naties. „Het leger is het enige instituut in het land dat, in ieder geval op termijn, Hezbollah kan controleren en de grenscontrole in Zuid-Libanon kan overnemen. Dit lijkt me uiterst contraproductief.”

„Het Libanese leger is nog altijd zwak, en nauwelijks bewapend”, vertelt de Turk Goksel, die na 24 jaar Unifil-dienst in 2003 met pensioen ging en momenteel lesgeeft aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet. „Vergeet niet dat het leger driemaal langs sektarische lijnen uiteenviel tijdens de Libanese burgeroorlog, die vijftien jaar duurde.” Maar of de zwakte van het leger verband houdt met de Israëlische beschietingen is onduidelijk.

Hoe dan ook loste het Libanese leger tot nu toe geen enkel schot in het conflict met Israël. Het heeft geen luchtmacht, geen marine, zelfs het verouderde luchtafweergeschut werd niet ingezet.

Ook voor Amal Saad-Ghorajeb, docente politieke wetenschappen aan de Libanees Amerikaanse Universiteit (LAU) en auteur van een boek over Hezbollah, is het vooralsnog een raadsel waarom Israël het Libanese leger heeft beschoten. „Er zijn tot nu toe nogal wat tegenstrijdige berichten”, zegt ze.

Zo zou Israël, volgens een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten, gisteren barakken van het Libanese leger onder het stadje Jamhour hebben beschoten, omdat Hezbollah raketten zou hebben afgevuurd vanuit de omgeving van deze basis. Elf soldaten werden gedood. Een dag eerder werden bij aanvallen op twee militaire bases in Tripoli in het noorden van het land al negen Libanese soldaten gedood. Zestig soldaten raakten bij die aanval gewond. Maar Jamhour, een overwegend christelijk stadje langs de snelweg naar Damascus, is maar liefst 100 kilometer van de Israëlische grens verwijderd. Tripoli, een overwegend soennitische havenstad in het noorden van het land, ligt zelfs bijna 200 kilometer van de grens. Totnogtoe heeft geen enkele Hezbollah-raket een dergelijke afstand kunnen overbruggen.

„Volgens berichten in de Israëlische media zou het Libanese leger samenwerken met Hezbollah”, zegt Ghorajeb. Dat wordt door de meeste miliaire experts betwijfeld. „Wellicht dat individuele soldaten informatie hebben doorgespeeld aan Hezbollah.”

Volgens advocaat Ibrahim Kanaan, tweede man in de Libanese Tajar-partij onder leiding van ex-generaal Michel Aoun, is het bombarderen van het Libanese leger in strijd met het officieel opgegeven doel van de Israëlische operatie in Libanon, namelijk de ontwapening van Hezbollah en het implementeren van de VN-resolutie 1559. Resolutie 1559 eist de ontmanteling en ontwapening van alle milities op Libanees grondgebied en stelt dat het Libanese leger het gehele Libanese grondgebied onder controle moet nemen.

„Dit conflict escaleert stap voor stap, onder de ogen van de Arabische wereld en de internationale gemeenschap”, zegt Kanaan. „Israël claimt dat het offensief op Hezbollah gericht is, maar het neemt ondertussen Libanese burgers, de infrastructuur, en nu zelfs het leger onder vuur. Ik vrees, en met mij vele andere politici, dat het werkelijke doel van deze campagne is: het verzwakken van de Libanese staat.”

Voor meer artikelen over dit onderwerp: www.trouw.nl/libanon

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden