Israël meldt eerste operatie Hezbollah sinds bestand

TYRUS - De laatste eer voor de slachtoffers in Kana had om tien uur moeten beginnen, maar 102 doden, familieleden, kennissen, een half kabinet en duizenden belangstellenden zijn moeilijk snel bijeen te krijgen.

Pas om twaalf uur komt een lange rij ambulances met de doodkisten het oude Romeinse stadion van Tyrus binnengereden. De imposante ruïnes, bestaande uit een compleet geplaveide Romeinse weg, een hoge toegangspoort, een begraafplaats en een groots stadion, vormen een indrukwekkend decor voor een indrukwekkende gebeurtenis: de uitvaart van de honderd en twee mensen, die tijdens de oorlog tussen de Hezbollahmilitie en Israël veiligheid hadden gezocht op een VN-basis bij het dorp Kana, maar toch het slachtoffer werden van Israëlische granaten, afgevuurd nadat Hezbollah op 300 meter van het kamp twee raketten had afgeschoten. De Israëliërs bleven schieten, ook toen de VN hun had verteld dat ze bezig waren een bloedbad aan te richten onder vluchtelingen.

Het stadion, waarvan het middenveld en vijf tribunes over zijn, staat zwart van de mensen en de ambulances komen maar langzaam vooruit. Eén voor één worden de kisten, bedekt met de Libanese vlag, uitgeladen en op een rij gezet. 102 kisten, dat is een langere rij dan je denkt. Sommigen zijn lang, maar er staan ook veel korte kistjes in de rij, duidend op een jong slachtoffer. Achttien doden zijn niet geïdentificeerd. Niemand kent ze, niemand heeft aangifte gedaan van vermissing. Een politieman meent dat uiteindelijk wel een familielid zal komen opdagen, maar door de verwarring van de afgelopen weken was niet iedereen zeker van een andermans verblijfplaats. En de begrafenis kan niet wachten. Zwarte vlaggen wapperen boven het stadion, terwijl de minister-president, de parlementsvoorzitter, zes ministers, een afgevaardigde van de Syrische president Hafiz Al-Assad en tal van bisschoppen, priesters, soennitische moeftis en sjiitische moellas de lange rij van huilende familieleden afgaan om hun condoleances aan te bieden.

De enorme menigte begint leuzen te scanderen. 'God is groot' en 'ons hart leeft met de martelaren', 'dood aan Israël' en 'joden, het leger van de profeet zal terugkeren'. Gesluierde vrouwen, vrouwen met hoofddoeken en vrouwen met losse haren, alle confessies zijn vandaag bijeen gekomen in een voor Libanon zeldzame vertoning van eenheid. Als Kana iets positiefs teweeg heeft gebracht, dan is het wel een solidariteitsgevoel onder de Libanezen. Voor het eerst zit iedereen in hetzelfde schuitje. Als om half één het gebed begint, staan er ruim twintigduizend mensen.

Over de radio worden de namen afgeroepen van de doden. Enkelen onder hen, met namen als Georgette, zijn christenen. Kana is een van de weinige dorpen in deze omstreken met een kerk en een christelijke minderheid. De meeste slachtoffers zijn sjiïtische moslims uit Kana en omgeving.

Een echtpaar uit Detroit had hun twee kinderen naar oma gestuurd voor de paasvakantie, nu moeten ze overkomen om hun ouders en kinderen te begraven. Van de Balhasfamilie, uit het naburige dorp Siddikin, worden er 31 begraven. De parlementsvoorzitter kondigt aan dat vanaf nu 18 april een herdenkingsdag zal zijn, de vierde dag die aan de bezetting van het zuiden wordt gewijd.

Later op de dag worden de kisten naar Kana vervoerd. In het dorp van ongeveer twaalfduizdend zielen worden ze in een massagraf geplaatst naast de plaats van het onheil, Het hoofdkwartier van het VN-bataljon uit de Fidji-eilanden. De VN, uitgebreid vertegenwoordigd op de begrafenis, heeft geholpen met de aanleg van het graf. Een diep gat, 20 bij 20 meter, gevuld met kleine muurtjes. Het wordt een nationaal monument. Christenen worden in een gesloten kist ten grave gedragen, terwijl moslims gewikkeld in een wit laken ter ruste worden gelegd. Terwijl de kisten weer worden ingeladen en op weg gaan naar hun laatste rustplaats, zweeft er een zwerm van zo'n dertig ooievaars over.

Enige tientallen kilometers verderop wordt op de dag van de begrafenis voeren Hezbollahstrijders al weer hun eerste operatie uit, zo meldt Israël. Ze bestoken posities van de met Isra'el verbonden SLA-militie met mortiergranaten. Het onlangs na Amerikaanse en Franse bemiddeling bereikte bestandsakkoord tussen Hezbollah en Israël verbiedt zulke acties niet. Zolang ze niet worden uitgevoerd vanuit bewoond gebied vallen ze binnen de afgesproken 'spelregels' die Hezbollah verbieden om raketten op Israël af te vuren, en Israël om Libanese dorpen te bombarderen. Hezbollah zegt niets af te weten van de mortierbeschieting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden