Israël loopt te hoop tegen 'boycot'

Europa gaat etiketten van producten uit bezet gebied aanpassen

De rechts-nationalistische regering van Israël is woedend op Europa. Ze beschuldigt de Europese Unie van het boycotten van Israëlische producten. Aanleiding is een aanstaande Europese richtlijn voor een nauwkeuriger etikettering van producten uit bezet gebied.

Het gaat om bijvoorbeeld dadels, vijgen en kruiden uit de Westelijke Jordaanoever. Daar staat in de meeste Europese supermarkten nu nog de herkomstaanduiding 'Israël' op. Misleidend, vindt de Europese Commissie, want volgens het internationaal recht liggen de nederzettingen niet in Israël maar in bezet Palestijns gebied. Daarom moet op het etiket iets als 'Westoever (Israëlische nederzetting)' komen te staan.

De Israëlische staatssecretaris van buitenlandse zaken, Tzipi Hotovely, lanceerde deze week een campagne tegen het EU-plan. In haar optiek behoren de bezette gebieden - inclusief de Golanhoogte en Oost-Jeruzalem - tot Israël. Ze vindt bovendien dat de etikettering neerkomt op een 'boycot' van 'Israëlische regio's'. Dit zou leiden tot een delegitimering van het hele land. De kans op vrede zou er ook door slinken. Daarom reist Hotovely deze week langs Madrid, Berlijn en Parijs om de richtlijn tegen te houden.

De Palestijnse Autoriteit is juist blij met het plan. Ze ziet het als steun voor een diplomatieke uitweg uit het Palestijns-Israëlische conflict, en als alternatief voor geweld tegen de bezetting. Bovendien beschouwt ze het als een erkenning van het Palestijnse gezag over de bezette gebieden.

Het Europees Parlement stemde in september met grote meerderheid voor eerlijke etiketten die onderscheid maken tussen Israël en de nederzettingen. Groot-Brittannië, België en Denemarken waren daar op eigen houtje al op overgestapt. Nederlandse supermarkten dringen al jaren aan op richtlijnen, omdat ze in de gevoelige Palestijns-Israëlische kwestie liever niet het heft in eigen hand nemen.

Van de industriële producten die Israël naar de EU exporteert, komt slechts 0,7 procent uit een nederzetting. Voor landbouwproducten is dat 2,5 procent. Volgens de Financial Times is er een bedrag van 200 miljoen euro mee gemoeid. Economisch zal de schade meevallen, ook omdat producenten al afzetmarkten zoeken buiten de EU. Het is vooral het onderscheid tussen Israël en de nederzettingen dat in nationalistische kringen pijn doet.

De Europese Commissie kondigde de nieuwe regels voor etikettering in 2012 aan, maar onder druk van Israël werden ze telkens uitgesteld. Volgens de Israëlische krant Ha'aretz zou het vorige maand eindelijk zover zijn, maar toen kwam het slecht uit vanwege het oplaaiende geweld. Als nieuwe datum noemt de krant 11 november, maar volgens Brussel is er 'geen deadline'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden