Israel legt beslag op geld van criminele witwas-bende

Van onze correspondente TEL AVIV - In navolging van operatie Het gouden kalf van de Amsterdamse politie, is bij banken in Israel een bedrag van twee miljoen dollar in beslag genomen. Het geld was eigendom van de familie Eini.

Het geld werd gebruikt voor de financiering van grootschalige drugstransporten. Aangenomen wordt dat een deel van het bedrag dat werd overgemaakt naar Israel in onroerend goed geinvesteerd is.

De leden van het criminele netwerk worden ervan verdacht dat ze geprobeerd hebben 1 000 kilo cocaine uit Colombia via Rusland naar Israel te smokkelen. Deze operatie, die de codenaam 'Acapulco' droeg, liep spaak toen enkele smokkelaars in Sint Petersburg gearresteerd werden terwijl ze probeerden de lading, die in blikken vlees verstopt was, aan boord van een schip te brengen.

Volgens de politie zou de organisatie honderden miljoenen dollars hebben witgewassen. Al dit geld zou afkomstig zijn van de handel in drugs. Twee Nederlandse politiemensen hebben in Tel Aviv samengewerkt met de Israelische politie om de internationale bende te ontmaskeren.

Het hoofd van politie in district Tel Aviv, Gabi Last, zei dat Israel niet van plan is Nederland om uitlevering te vragen van de in Amsterdam gearresteerde Israeliers, omdat het grootste deel van de misdaden op Europese bodem zijn begaan.

Naar wordt verwacht volgen nog meer arrestaties in Tel Aviv.

De familie Eini uit Rehovot waarvan vier leden maandag in Amsterdam door politie zijn gearresteerd, wordt al vier jaar door de politie van Tel Aviv in de gaten gehouden. Hoofdinspecteur Victor Lalosh, leider van het onderzoek, gelooft dat het kartel waarin de familie Eini opereert, betrokken is bij het witwassen van honderden miljoenen dollars. Twee leden van de familie Eini die in Rehovot waren gearresteerd zijn inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

De Israelische politie heeft in haar onderzoek 960 000 dollar, 760 000 Engelse ponden, 160 000 Nederlandse guldens, en 250 000 Israelische Shekels in beslaggenomen die de familie had ondergebracht bij twee banken Rehovot en Ashdod in de buurt van Tel Aviv. Andere bezittingen van de familie waarop de politie beslag heeft laten leggen en die vermoedelijk zijn gefinancierd met druggelden, zijn een luxueus landgoed en een jacht.

De Israelische politie beschikt over een getuige, Yuval Shemesh, die verantwoordelijk was voor het transport van zendingen cocaine vanuit Zuid-Amerika naar Europa, waar het drugkartel distributiecentra had in Nederland, Belgie en Turkije. Shemesh zorgde ook voor het overmaken van grote sommen geld op de rekeningen van de familie Eini.

- Pagina 3: Wisselkantoren hadden 7 ton in kas

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden