Israel laat Rode Kruis toe bij 415 Palestijnen

JERUZALEM (AFP, Reuter) - Israel heeft voor het eerst twee vertegenwoordigers van het internationale Rode Kruis toestemming gegeven om de 415 Palestijnen te bezoeken, die op 17 december vorig jaar verbannen zijn naar het niemandsland tussen Israel en Libanon.

"Twee vertegenwoordigers van het Rode Kruis mogen via Israels grondgebied naar het kamp van de gedeporteerden om hun situatie en hun noden te onderzoeken" , berichtte de Israelische radio. Ze zullen vandaag met helikopters van de Verenigde Naties naar het tentenkamp van de Palestijnen gevlogen worden. Dit is de eerste voorzichtige doorbraak in de impasse waarin de deportatie-kwestie verzeild is geraakt. Libanon weigert de uitgezette Palestijnen op te nemen en net als Israel hulpverleners toe te laten.

In Israel komt steeds meer kritiek op de wijze waarop de Palestijnen zijn uitgezet. De minister van justitie zei woensdag in een interview dat hij het niet eens was met de gevolgde procedure. De Palestijnen was volgens hem onrecht aangedaan omdat zij niet in staat waren gesteld beroep aan te tekenen tegen de uitwijzing. Israel deporteerde de 415 Palestijnen, omdat zij sympathiseerden met de fundamentalistische Hamas-beweging die verantwoordelijk wordt gehouden voor moorden op Israelische militairen.

De leider van de Palestijnse delegatie bij de vredesbesprekingen over het Midden-Oosten, Haider AbdelShafi, heeft gisteren gezegd niet deel te nemen aan de komende overlegronde tenzij Israel de 415 uitgewezen Palestijnen terugneemt. Hij zei dat het een persoonlijk besluit was. "Maar ik denk dat een groot aantal delegatieleden dit gevoel deelt" .

Nabil Shaath, een functionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, verklaarde eerder deze week dat hij niet uitsloot dat de Palestijnen toch naar Washington zullen gaan voor de vredesonderhandelingen. Het overleg zal pas na de inauguratie van Bill Clinton als president van de VS worden hervat.

De Palestijnse leider Faisal Hoesseini waarschuwde gisteren dat als de Verenigde Naties geen maatregelen neent voor de terugkeer van de bannelingen "de wet van de jungle terrein zal winnen in het Midden-Oosten" . Volgens Hoesseini moeten er praktische en duidelijke maatregelen worden genomen om resolutie 799 van de Veiligheidsraad die onmiddellijke terugkeer eist van de Palestijnen, uit te voeren. Als voorbeeld noemde hij het instellen van sancties tegen Israel.

De Egyptische president Hosni Moebarak voerde gisteren een gesprek met secretaris-generaal van de VN, Boetroes Boetroes-Ghali over de gedeporteerden. Er werd geen melding gemaakt van een doorbraak in de patstelling, ofschoon minister van buitenlandse zaken Amr Moessa zei dat "de deuren niet gesloten zijn" en er nog pogingen worden gedaan een oplossing te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden