Israël krijgt hulp uit onverwachte hoek

amsterdam – - Vanuit heel de wereld zijn gisteren vliegtuigen aangekomen om Israël te helpen bij het blussen van een snel om zich heen grijpende bosbrand in het noorden van het land, die aan zeker 41 mensen het leven heeft gekost. Griekenland, Cyprus, Azerbeidzjan en de Verenigde Staten stuurden speciale blustoestellen, en Nederland doet hetzelfde (vier stuks). De Bulgaarse minister van buitenlandse zaken arriveerde in Israël met honderd brandweerlieden.

Opvallend was dat ook Turkije direct twee vliegtuigen stuurde. De betrekkingen tussen Israël en zijn vroegere bondgenoot zijn meer dan stroef sinds Israëlische commando’s eind mei een hulpkonvooi voor de Gazastrook aanvielen en daarbij negen Turken doodden.

En er was nog meer bijstand uit onverwachte hoek. Volgens een hoge veiligheidsfunctionaris van de Palestijnse Autoriteit hebben Palestijnse brandweerauto’s meegeholpen het vuur te bestrijden in twee in noordelijk Israël gelegen Arabische dorpen. „Dit is een menselijke catastrofe”, aldus Ahmed Rizek Aboe Rabia. „Daarom bieden we van onze kant alle mogelijke hulp aan.”

De brand, de grootste natuurramp in de geschiedenis van Israël, ontstond twee dagen geleden in een bos op de Karmelberg. Een bus met tientallen gevangenisbewaarders raakte ingesloten en werd door het vuur verteerd. Slechts drie van hen wisten te ontkomen.

Gisteravond was al dertig vierkante kilometer bos door het vuur vernietigd. Ook zijn inmiddels meer dan 17.000 inwoners van het noorden geëvacueerd en werden een universiteit, drie gevangenissen en een ziekenhuis ontruimd. Kibboets Beit Oren brandde volledig af. Volgens ooggetuigen hing er gisteren een bijna apocalyptisch aandoende grijs-roze wolk boven het gebied.

De natuurramp toont de ernstige tekorten bij de Israëlische nooddiensten. Doordat er voornamelijk geld in het leger wordt gepompt, kampen politie en brandweer al jaren met onderbemanning. In heel Israël is er slechts één brandweerman per 10.000 inwoners – terwijl de internationale standaard één per 1000 is.

Het vuur kan zich ook zo snel verspreiden doordat de winterregens nog steeds niet zijn begonnen en de bossen kurkdroog zijn. Er zou sprake zijn van brandstichting. Gisteren werden twee mensen gearresteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden