Israël komt onder zware druk na bombardement vluchtelingenkamp

TEL AVIV - Een grimmige maar ook aangeslagen premier Sjimon Peres van Israël heeft gisteren de Hezbollah de schuld gegeven voor de dood van de tientallen Libanese burgers bij de VN-post in Libanon. “Als Syrië en Libanon de Hezbollah niet stoppen zal dit leiden tot een ramp voor Libanon”, aldus Peres tijdens een inderhaast belegde persconferentie.

Het Israëlische kernkabinet kwam gisteravond in een spoedzitting bijeen om zich te beraden over het verdere verloop van 'Operatie Druiven der Gramschap'. Het kernkabinet, dat bestaat uit de belangijkste ministers, besloot premier Peres een volmacht te geven overleg te voeren over een door de VS voorgesteld staakt-het-vuren.

Duidelijk was dat Israël onder zware druk van de internationale gemeenschap en - voor het eerst - nu ook van de Verenigde Staten niet langer de tijd gegund zal worden met militaire macht het door Jeruzalem gewenste akkoord te bereiken. Israëlische commentatoren sloten zelfs niet uit dat er een staakt-het-vuren wordt opgelegd zonder enig akkoord. Hun inschatting was dat de regering dit misschien nog prefereerde boven een 'slecht akkoord'.

Op de achtste dag van de oorlog die in Israëlische ogen juist zo een 'schone' oorlog was en had moeten zijn, werden de Israëliërs er opnieuw op gruwelijke wijze aan herinnerd dat schone oorlogen niet bestaan en zeker elke oorlog in Libanon voor Israël onvermijdelijk desastreus uitpakt.

Toen gistermiddag de eerste berichten over het bloedbad binnenkwamen wisten de Israëliërs, tot dan haast eensgezind in hun lof voor het optreden van het leger, zich aanvankelijk geen raad. Legerwoordvoerders gevraagd naar de reden van deze fatale Israëlische beschieting, konden slechts melden dat de zaak in onderzoek was.

Minister van buitenlandse zaken Ehoed Barak werd in allerijl in beeld gebracht vanuit het door de Katjoesja-raketten geteisterde Kirjat Sjmona waar hij zojuist een clubje ambassadeurs had rondgeleid. Barak, een voormalig opperbevelhebber, zei “net als iedereen, elke aanslag op burgers te betreuren, vooral in VN-gebouwen”. Hij stelde dat Israël de militaire operatie moet herzien, maar waarschuwde tegelijkertijd dat Israël zijn offensief zal voortzetten zolang de raketbeschietingen op Israël voortduren.

Op dat moment klonken achter hem de inslagen van twee Katjoesja-raketten. Ook toonde de Israëlische televisie beelden van massale tank-concentraties aan de grens. Zoals de verslaggever meldde was dit geen staatsgeheim, maar wilde het leger juist dat de tanks werden gefilmd. Het was gisteravond nog onduidelijk of die versterkingen al waren aangerukt nog voor het nieuws over de ramp in Kafr Kana bekend werd en of zij slechts dienden als machtsvertoon.

Terwijl iedereen nog in het duister leek te tasten over de directe aanleiding van de beschieting van de Libanese vluchtelingen, kwam de mededeling van de VN-woordvoerster voor Israël in bepaald opzicht als een zekere opluchting. Zij bevestigde dat een kwartier voor de Israëlische beschieting de Hezbollah op driehonderd meter van de Unifil-post Katjoesja-raketten op Israël had afgevuurd.

Premier Peres begon zelfs zijn persconferentie met de mededeling van de VN-woordvoerster en citeerde vervolgens haar bekendmaking dat de Hezbollah zich vaker achter de burgerbevolking verschuilt. Ook eergisteren had de Hezbollah vanuit hetzelfde gebied beschietingen uitgevoerd. Toen een Unifil-soldaat de Hezbollah-strijders verzocht daar te vertrekken werd er op hem geschoten.

Volgens premier Peres bewees dit dat de Hezbollah erop uit is burgers te doden. “Libanon is het slachtoffer niet van ons, maar van de Hezbollah, benadrukte hij keer op keer. Tegelijkertijd deed hij een politieke handreiking door Libanon uit te nodigen voor overleg over de eventuele terugtrekking van Israël uit Zuid-Libanon.

De Israëlische opperbevelhebber Amnon Sjachak weigerde gisteren te spreken van een beoordelingsfout van zijn troepen, ook al betreurde ook hij de vele burgerslachtoffers. Hij vertelde dat er niet alleen Katjoesja-raketten uit het gebied waren gelanceerd, maar dat er ook vandaaruit op Israëlische troepen was gevuurd. Israël had in eerste instantie beperkt teruggeschoten, maar de beschietingen duurden voort.

Moderne radar

Een mogelijke uitleg voor de fatale Israëlische beschieting is het gebruik door de Israëlische strijdkrachten van zeer geavanceerde apparatuur. De afgelopen week hebben de Israëliërs vol trots getoond dat zij over radar beschikken die haast meteen kan ontdekken waarvandaan Katjoesja-raketten worden afgevuurd. Die informatie wordt nog hetzelfde moment doorgegeven aan de artillerie en de luchtmacht.

De grote vraag is of de Israëlische artillerie gisteren automatisch de doorgegeven locatie van de Katjoesja-lanceerders heeft beschoten, zonder eerst te checken om welk gebied het ging. Dat Israël ervan op de hoogte was dat naar schatting vijfhonderd Libanezen hun toevlucht hadden genomen tot de Unifil-post staat vast. De afgelopen week zijn zelfs herhaalde malen beelden van deze vluchtelingen op de Israëlische televisie getoond. Bovendien is het een standaard-procedure in het Israëlische leger dat er niet geschoten wordt op doelen binnen vijfhonderd meter afstand van een Unifil-post.

Oppositieleider Benjamin Netanjahoe riep gisteravond Peres op vooral niet te zwichten voor de internationale druk. In een vreemd soort steunbetuiging aan de premier (“Peres, stort niet in”) stelde hij dat het zaak is de begonnen militaire klus af te maken en te zorgen voor de veiligheid van de burgers in het noorden van Israël.

Premier Peres zelf waarschuwde overigens ook dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen en zal terugschieten als “onze burgers en soldaten worden getroffen”.

Fiasco Toch lijkt de oorlog die Peres met zoveel steun van binnen en van buiten was begonnen ook voor hem nu op een fiasco uit te lopen. De hoop op een schone oorlog is opnieuw een illusie gebleken. En het grootste probleem voor de regering van Sjimon Peres is nu de minst schadelijke weg te vinden om die oorlog te beëindigen.

De Israëlische minister, Jossi Sarid van de linkse Merets-partij, zei het gisteren met enig cynisme: het is altijd zo verleidelijk Libanon binnen te trekken, maar het is verdomd moeilijk er weer weg te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden