Israël in de ban van dodelijke bacterie

(Novum/AP) - In Israël is paniek uitgebroken in verband met een mysterieuze infectieziekte. Die zou de laatste maanden tientallen patiënten in ziekenhuizen het leven hebben gekost. Dinsdagavond berichtte de Israëlische televisie voor het eerst over de dodelijke bacterie, die zou hebben toegeslagen in verschillende ziekenhuizen in Centraal-Israël. Sindsdien domineert de kwestie het nieuws.

Itamar Shalit, een expert op het gebied van besmettelijke ziekten, zei voor Radio Israël dat dit jaar tweehonderd mensen met de bacterie, klebsiella pneumoniae, besmet zijn geraakt. Ongeveer de helft van hen is overleden, maar het is onduidelijk of hun dood primair door de besmetting komt, aldus Shalit. Dat wordt op dit moment onderzocht.

Het Israëlische ministerie van volksgezondheid heeft ziekenhuisdirecteuren voor spoedoverleg bijeengeroepen, maar stelt dat er geen reden is tot paniek. Volgens minister van volksgezondheid Yaakov Ben-Izri vormt de bacterie geen gevaar voor gezonde mensen, zelfs niet als ze met geïnfecteerden in contact komen. Alleen mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn volgens Ben-Izri kwetsbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden