Israël in ban van 'de dagen van Zinni'

AMSTERDAM - ,,Dit zijn de dagen van Zinni'', schreef een Israelische commentator over de grootste aanvallen die het Israëlische leger in twintig jaar uitvoerde. De invasie in Ramallah en de acties in Palestijnse vluchtelingenkampen van deze week hebben alles te maken met het bezoek dat de Amerikaanse afgezant Anthony Zinni vandaag aan Israël begint.

Die mening van Alex Fishman van Jediot Asjronot vindt weerklank in Israël. Toen president Bush Zinni's komst aankondigde, hield het geweld de Palestijnse gebieden al ruimschoots in zijn greep. Maar, zo stellen de media vast, de beuk ging er na de aankondiging pas goed in -alsof er een signaal was gegeven. Wat dat signaal inhield bleek toen minister van buitenlandse zaken Peres verklaarde dat de inzet van Zinni's reis een staakt-het-vuren is, liefst al dit weekeinde. Met die deadline voor ogen restte er weinig tijd om nog wat rekeningen te vereffenen en achterbannen tevreden te stellen.

Dat Zinni een bestand zal bereiken, wordt niet betwijfeld, want beide zijden zijn het geweld moe. Bovendien maken de Israëliërs zich zorgen over het geweld dat hen ook van andere zijden bedreigt. Een schietincident dinsdag bij de grens met Zuid-Libanon waarbij zes Israëliërs omkwamen, voedt de vrees dat de Libanese Hezbollah de Palestijnen te hulp komt door de strijd daar te hervatten.

Zou Bush zijn plannen voor militaire acties tegen Irak uitvoeren, dan kan dat scud-aanvallen op Israël tot gevolg hebben. Laten we maar snel zorgen dat we op het ene front waarop we invloed hebben -het Palestijnse- de rust snel herstellen, is het gevoel van gematigde Israëliërs.

Zinni faalde bij twee eerdere bemiddelingspogingen, het meest recent in januari. Zijn inzet nu is niet alleen een bestand, maar ook de stationering van waarnemers. Maar als hij niets structurelers te bieden heeft, zouden de 'dagen van Zinni' wel eens kunnen eindigen zoals ze zijn begonnen: in bloedvergieten. ,,Als we op onszelf zijn, met Sjaron en Arafat die elkaar verafschuwen, bestaat er geen creatieve uitweg uit deze rotsooi'', waarschuwde gisteren een commentator van de krant Haaretz.

De Palestijnen hebben weinig vertrouwen in Zini's kunnen, en in de Arabische wereld staat hij bekend als een vriend van Sjaron die Arafat beschouwt als een leugenaar. Zijn enige kans op blijvend succes is, als president Bush met de vuist op tafel slaat en Israël dwingt tot vrede, zoals Arabische leiders hem bijna smeken.

Zinni's bezoek kan niet los worden gezien van de rondreis van vice-president Cheney om steun te verwerven voor een aanval op Irak. Washington stuurt de ene gezant (Zinni) ,,om het vuur te doven, en de andere om er één aan te steken'', schreef de Jordaanse krant Al-Arab al-Jawm cynisch. Cheney ondervindt dat de beelden van doodgeschoten kinderen, platgewalste kampen en nummers die met viltstift op de armen van gevangen en geblindoekte Palestijnen worden geschreven, in de Arabische landen hard zijn aangekomen. In Jordanië en Egypte kreeg hij dan ook met zoveel woorden te horen dat hij niet op steun hoeft te rekenen, zolang Washington niet ingrijpt in het Palestijnse conflict.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden