Israël houdt rekening met aanval VS op Irak

TEL AVIV - In Israël wordt er steeds ernstiger rekening mee gehouden dat na Afghanistan Irak aan de beurt is. Volgens diverse berichten in de media zijn de Israëlische strijdkrachten al in een hogere staat van paraatheid gebracht. De inlichtingendienst schat dat de VS binnen twee tot drie maanden beginnen met aanvallen op Irak. In dat geval zou Irak kunnen reageren met raketaanvallen op Israël, net als tijdens de Golfoorlog.

De Amerikaanse president Bush eiste maandag dat Irak opnieuw VN-wapeninspecteurs in het land toelaat. Israël ziet dit als een bevestiging dat Saddam Hoessein op het lijstje van Bush staat, temeer daar Bush zijn definitie van terreurstaten uitbreidde tot landen die massavernietigingswapens produceren met het doel aan te vallen.

Het Israëlische opperbevel belegde maandag een speciale zitting over de mogelijke Iraakse reactie op een Amerikaanse aanval. Het 'werkscenario' luidt dat als Irak wordt aangevallen, het waarschijnlijk raketten op Israël zal afvuren. Hoewel Irak over hooguit vijftig raketten en vijf lanceerders zou beschikken, is het volgens onder-opperbevelhebber Mosje Ja'alom zeer wel mogelijk dat een Saddam in het nauw dit keer niet-conventionele wapens zal inzetten. Daarbij is ook te denken aan kamikazepiloten.

Tijdens de Golfoorlog elf jaar geleden eisten de VS van Israël niet terug te slaan en zich niet in de strijd te mengen. Dit keer heeft de regering-Sjaron Washington al gedreigd niet met de handen over elkaar te blijven zitten als Israël wordt aangevallen.

Israëlische Midden-Oosten-deskundigen vragen zich af of de VS nu met de dreigementen richting Irak, niet de coalitie op het spel zetten. De Arabische landen hebben aan hun steun voor de oorlog tegen het terrorisme de voorwaarde gesteld dat die niet tegen een Arabisch land, met name Irak, zou zijn gericht. Daarnaast verlangden zij een 'evenwichtiger' beleid jegens de Palestijnen.

Aan dat laatste proberen de VS gehoor te geven, onder meer in de speech van de Amerikaanse minister Colin Powell, en door het sturen van de oud-generaal Anthony Zinni naar de regio. Deze begon gisteren met de kennismaking en kreeg meteen 'aanschouwelijk onderricht'. De Israëlische premier Sjaron nam hem mee op een helikoptertoer boven Israël en de Palestijnse gebieden. Toen bleek dat precies op dat moment in Afoela Palestijnen het vuur hadden geopend op Israëlische burgers, vloog de helikopter er prompt heen.

Vandaag beziet Zinni de andere kant, en nemen zijn Palestijnse gastheren hem mee naar vluchtelingenkampen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden