Israël hoopt op meer excuses

Goed, maar nog niet goed genoeg, zo reageerde gisteren in Israël operrabbijn Meir Lau op de pauselijke excuses voor de bejegening van joden, ketters, vrouwen en indianen.

De opperrabbijn hoopt dat Johannes Paulus II bij zijn bezoek eind deze maand aan Israël expliciet spreekt over de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog en de rol van oorlogspaus Pius XII daarin, die verweten wordt te weinig tegen de holocaust te hebben gedaan. Gisteren sprak de paus niet met zoveel woorden over de holocaust of Pius XII, stelt Meir Lau teleurgesteld vast.

In Nederland noemt de orthodoxe rabbijn R. Evers uit Amsterdam de verontschuldigingen van de paus een mijlpaal in de geschiedenis van joden en christenen. Maar ook Evers is niet geheel tevreden, omdat de paus onlangs met PLO-leider Arafat een akkoord heeft gesloten waarin onder meer wordt gesteld dat geen enkele partij - lees: Israël - eenzijdig mag bepalen wat er met het Arabische, door Israël geannexeerde oostelijk deel van Jeruzalem moet gebeuren. Dat pauselijk akkoord met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie was ,,een klap in het gezicht van Israël'', vindt Evers, die het excuus van de paus om die reden 'halfslachtig' noemt.

De godsdienstsocioloog dr. L. Laeyendecker, lid van het dagelijks bestuur van de progressief katholieke Acht-meibeweging, reageerde sceptisch op de schuldbelijdenis. De rk kerk trekt volgens hem lessen uit een ver verleden, maar geeft er geen blijk van dat ze die lessen in het heden in praktijk brengt. ,,Het leren houdt klaarblijkelijk op als het gaat om de actualiteit en de toekomst'', zei Laeyendecker, emeritus hoogleraar sociologie. Als voorbeeld noemde hij de kerkelijke opstelling ten opzichte van homoseksuelen. Het Vaticaan blijft zich volgens hem hartgrondig verzetten tegen moderne inzichten over homoseksualiteit.

Voor de Sint Pieter in de Italiaanse stad Bologna demonstreerden gisteren enkele tientallen mensen, omdat de paus geen vergiffenis vroeg voor de houding van de kerk ten opzichte van homoseksuelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden