Update

Israël hervat aanvallen op Gazastrook

Een Israëlisch pantservoertuig nabij de Gazastrook. Premier Netanyahu heeft vandaag gewaarschuwd met een groot offensief tegen Hamas. Beeld reuters
Een Israëlisch pantservoertuig nabij de Gazastrook. Premier Netanyahu heeft vandaag gewaarschuwd met een groot offensief tegen Hamas.Beeld reuters

Israël heeft vanmiddag de aanvallen op de Gazastrook hervat. Dat heeft een legerwoordvoerder gezegd.

Redactie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had zich vanochtend akkoord verklaard met een door Egypte voorgesteld plan voor een bestand. Maar na nieuwe raketbeschietingen door Hamas vanuit de Gazastrook zijn de aanvallen hervat.

'Als Hamas het Egyptische voorstel afwijst en de raketbeschietingen uit Gaza niet ophouden, wat het geval lijkt, zijn wij bereid onze operatie voort te zetten en uit te breiden, aldus Netanyahu.

De militaire tak van Hamas liet weten dat het Egyptische plan 'de inkt niet waard was waar het mee geschreven is'. De terreurbeweging lijkt echter nog steeds open te staan voor onderhandelingen en hoopt mogelijk meer voordelen uit een nieuw vredesvoorstel binnen te halen.

Het bestand had vanochtend moeten ingaan. Volgens het Israëlische leger zijn sindsdien 24 raketten op Israël afgevuurd vanuit de Gazastrook.

Op televisiebeelden was vandaag te zien hoe Israëlisch afweergeschut Palestijnse raketten uit de lucht haalde bij havenstad Ashdod.
In de stad ging het luchtalarm af. Volgens de Israëlische radio zou een fabriek zijn getroffen. Over slachtoffers is niets bekend. Volgens Channel Two TV zijn er tien raketten afgevuurd.

Wapens neerleggen
'We verwerpen elk staakt-het-vuren voordat er een akkoord wordt bereikt', zo staat in een mededeling van Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri. 'In oorlogstijd ga je niet de wapens neerleggen om pas daarna te onderhandelen', luidt het verder. 'Hamas weigert te ontwapenen, want we worden nog altijd bezet. Het volk heeft het recht om zichzelf te verdedigen.'

Hamas eist dat eerst de Israëlische bombardementen ophouden en dat er werk wordt gemaakt van het opheffen van de in 2006 ingestelde blokkade van de Gazastrook. Ook moet de grenspost met Egypte in Rafah worden geopend. Daarnaast vraagt de islamitische organisatie dat de gevangenen die in 2011 in ruil voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit waren vrijgekomen maar nadien weer werden opgepakt, opnieuw op vrije voeten komen.

Openstelling grensovergangen
Egypte deed gisteren een voorstel voor een wapenstilstand tussen Israël en Palestijnen om een einde te maken aan het geweld, dat al aan zeker 185 mensen het leven heeft gekost. Volgens het plan moeten binnen twaalf uur na de 'onvoorwaardelijke acceptatie' de wapens door beide kanten worden neergelegd. Vervolgens moeten binnen twee dagen de grenzen van Gaza worden heropend en zullen in Caïro gesprekken worden gehouden.

Vanmorgen kwam de Israëlische regering bijeen om het initiatief te bespreken en liet weten akkoord te gaan. Onderdeel van het Egyptische voorstel is de openstelling van grensovergangen, waardoor mensen in de Gazastrook verzorging kunnen krijgen. Als beide partijen instemmen, dan wil Egypte binnen 48 uur verder bemiddelen bij indirecte gesprekken.

Vanuit westerse landen groeit de druk een einde te maken aan de beschietingen, die al aan zeker 35 kinderen het leven hebben gekost.
De Europese Unie riep maandag op tot een onmiddellijke stop van de vijandelijkheden en liet weten met alle partijen in contact te staan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bood zondag bemiddeling aan. Het bestand had vanochtend moeten ingaan. Volgens het Israëlische leger zijn sindsdien 24 raketten op Israël afgevuurd vanuit de Gazastrook.

Israëlische soldaten in een pantserwagen net buiten de Gazastrook. Beeld reuters
Israëlische soldaten in een pantserwagen net buiten de Gazastrook.Beeld reuters
Leden van het Europees Parlement hebben een vredesteken op hun bureau gezet om een statement te maken. Beeld epa
Leden van het Europees Parlement hebben een vredesteken op hun bureau gezet om een statement te maken.Beeld epa
Rook rijst op boven een Palestijns huis in de Gazastrook. Beeld epa
Rook rijst op boven een Palestijns huis in de Gazastrook.Beeld epa

Moord bekend
Drie Israëliërs hebben bekend dat ze een 16-jarige Palestijnse jongen hebben ontvoerd en levend in brand hebben gestoken als vergelding voor de moord op drie Israëlische tieners.

De verdachten, twee van 17 en een van 29, hebben toegegeven dat ze Mohammed Abu Khudair twee weken geleden met voorbedachten rade hebben ontvoerd en vermoord. Ze struinden Arabische wijken af om een slachtoffer te vinden. Ze ontvoerden hun slachtoffer en sloegen hem in een bosgebied in elkaar en staken hem vervolgens in brand. De drie zijn aangeklaagd.

Na de moord op de Israëlische tieners en de wraakmoord op de Palestijnse jongen liepen de spanningen in het gebied hoog op. Vanuit de Gazastrook worden er raketaanvallen op Israël uitgevoerd en Israël valt het dichtbevolkte gebied met zwaar geschut aan. In een week tijd zijn bijna 1.000 woningen in de Gazastrook vernietigd of ernstig beschadigd, zo blijkt uit gisteren bekendgemaakte VN-cijfers.

De 16-jarige Mohammed Abu Khudair op een foto die is vrijgegeven door zijn ouders. Beeld anp
De 16-jarige Mohammed Abu Khudair op een foto die is vrijgegeven door zijn ouders.Beeld anp
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden