Israël helpt Egypte stiekem een handje in de Sinaï-woestijn

Een pantserwagen van het leger op patrouille in het noordelijk deel van de Sinaï. Beeld Reuters
Een pantserwagen van het leger op patrouille in het noordelijk deel van de Sinaï.Beeld Reuters

Israël valt IS aan in de Sinaï-woestijn. Dat gebeurt in het geheim, want Israël heeft een slecht imago bij de Egyptenaren.

De Egyptische regering geeft in het geheim toestemming aan Israël om jihadisten in de Sinaï-woestijn te bombarderen. Tot deze conclusie kwam de New York Times na gesprekken met Amerikaanse en Britse veiligheidsbronnen. Ongemarkeerde straaljagers en drones uit Israël voeren sinds twee jaar luchtaanvallen uit op doelwitten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het zou gaan om meer dan honderd geheime operaties.

Het noordelijke deel van de Sinaï-woestijn wordt geteisterd door aanslagen van IS-strijders en de Egyptische veiligheidstroepen hebben veel moeite om de opstandige gebieden te controleren. In 2015 slaagde IS er zelfs in om een Russisch passagiersvliegtuig boven de Sinaï neer te halen. Egypte voert vaak militaire acties uit tegen de jihadisten, maar tegen een hoge prijs: in de laatste jaren zijn honderden politieagenten, militairen en overheidsmedewerkers gedood.

Illusie bij jihadisten

Nu blijkt Egypte een steuntje in de rug te krijgen van buurland Israël dat aan de Sinaï-woestijn grenst. Volgens de New York Times maken de straaljagers en drones een omweg, waardoor ze vanuit de richting van het Egyptische vasteland komen aanvliegen. Daardoor ontstaat de illusie bij de jihadisten dat ze gebombardeerd worden door Egyptische toestellen in plaats van Israëlische.

De reden voor de geheimzinnigheid is het slechte imago van Israël onder Egyptenaren. Hoewel Egypte en Israël in 1979 vrede sloten, blijft Israël gehaat onder het Egyptische volk. Publiekelijk uiten Egyptische leiders dan ook vaak kritiek op Israëls optreden in bijvoorbeeld Palestina, maar achter de schermen onderhouden ze goede banden met Israël. Het bondgenootschap met Israël wordt het liefste zoveel mogelijk verzwegen.

Verboden terrein

Dat Israël geheime operaties uitvoert op Egyptisch grondgebied, brengt Caïro in verlegenheid, mede omdat Israël in het verleden de Sinaï-woestijn of delen daarvan bezette. Volgens de Amerikaanse krant weten slechts een handjevol Egyptische topfunctionarissen van de Israëlische operaties. Daarnaast is het noordelijke deel van de Sinaï verboden terrein voor journalisten, waardoor het onmogelijk is om verslag te doen van de gevechten.

De onthulling van de geheime overeenkomst tussen Israël en Egypte tast ook het imago aan van het Egyptische leger. Blijkbaar is dat niet in staat om IS op eigen kracht te verslaan en is het de controle kwijt over delen van het gebied.

De Egyptische regering wilde niet reageren op de berichtgeving van de New York Times. Ook Israël liet niets los, mede omdat het land meestal geen uitspraken doet over geheime operaties en daarnaast een strenge militaire censuur kent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden