'Israël heeft ons verraden'

Gisteren zette de sjiïtische militie Hezbollah haar opmars door Zuid-Libanon voort. De overhaaste aftocht van de Israëliërs is bijna voltooid. Duizenden Libanese vluchtelingen proberen Israël in te komen, bang voor de wraak van Hezbollah.

Ferry Biedermann

Enkele tientallen in het zwart geklede, zwaar gesluierde vrouwen verwelkomen in Bint Jbeil de stroom Libanezen die de net bevrijde gebieden komt bekijken. De vrouwen slaken hoge kreten en houden portretten omhoog van hun mannen en zonen: Hezbollah-strijders, gesneuveld in de strijd tegen Israël.

De demonstratie van de vrouwen richt zich tegen een Israëlisch gedenkteken aan de kant van de weg. Op deze plek blies enkele jaren geleden een Hezbollah guerrillastrijder zichzelf op, samen met enkele Israëlische soldaten. Hezbollah wil het monument op zijn beurt opblazen.

Bint Jbeil wás tot eergisteren een belangrijk knooppunt in de nu bijna geheel verdwenen Israëlische veiligheidszone. Het sjiïtische stadje mag zich op deze historische 'bevrijdingdag' verheugen in een enorme populariteit.

Libanezen staan te springen om de voormalige bezette gebieden te bezoeken. Sommigen, omdat ze familie hebben wonen in het gebied. Zoals een man uit Kana, een plaatsje dat nauwelijks twintig kilometer verderop ligt in Zuid-Libanon. Hij gaat voor het eerst in zeven jaar zijn ouders bezoeken. De kunstmatige grens, die de Israëliërs en het aan hen gelieerde Zuid-Libanese leger door het land hadden getrokken, verdeelde families en vrienden.

De sfeer in Bint Jbeil is opgetogen nu de Israëliërs zijn vertrokken en het Zuid-Libanese Leger is weggesmolten. De jingle van een ijsco-man vermengt zich met gescandeerde kreten van de Hezbollah-vrouwen. De ijsjes doen het op den duur beter dan de lokroep van de familieleden van martelaren. Als het monument na een tijdje nog niet is weggeblazen, lopen de meeste mensen verveeld weg. Elders in de zone klinken af en toe explosies. Soms verlaten Israëlische posities, die door Hezbollah worden opgeblazen, soms een Israëlische raketaanval. Hezbollah-strijders zijn overal in en rond Bint Jbeil waarneembaar, duidelijk genietend van hun overwinning.

Heel anders is de stemming in het nabijgelegen christelijke dorp Ain Ebel. Het hele dorp lijkt zich enigzins verdwaasd rond de kerk te hebben verzameld. De meeste mensen lopen maar wat doelloos rond, sommigen huilen. In het gemeentehuis in de schaduw van de kerk wordt vurig gediscussieerd. Men is het niet eens over hoe er gereageerd moet worden. Een rood aangelopen man eist op hoge toon dat iedereen loyaal blijft aan de oude orde, inclusief de Israeliërs. Maar de meeste anderen vinden dat veel te gevaarlijk in de nieuwe realiteit.

,,Het is onbegrijpelijk dat het Libanese leger niet hier is om ons te beschermen'', zegt één van de mannen rond de kerk. Jarenlang hebben de christenen in dit dorp en in de omgeving samengewerkt met het Zuid-Libanese Leger en met de Israeliërs. Velen hadden werk aan de andere kant van de grens, maar dat is nu onbereikbaar.

,,Ik begrijp niet hoe de Israeliërs ons zo hebben kunnen verraden'', zegt een geëmotioneerde vrouw, ''na alles wat we voor ze hebben gedaan.''

Ten zuiden van Ain Ebel loopt de hoofdweg naar de kust, vlak langs de Israëlische grens. Provocerend scheuren de auto's met Hezbollah-vlaggen op en neer in het volle zicht van de Israeliërs aan de andere kant. Af en toe verschuilt zich een groepje militieleden achter een rots of een auto, turend naar Israël. Vanuit Israël geeft de artillerie af en toe een waarschuwingssalvo en helikopters bestoken de heuvels langs de grens met raketten. Een futiel laatste gebaar om de Hezbollahstrijders uit de buurt te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden