Israël heeft het volste recht om zich zo te verdedigen opinie

De critici van Israël weten niet met wie zij sympathiseren. Hamas is een terroristische organisatie die Israël wil vernietigen.

Harry Kney-Tal

Ieder keer dat de Staat Israël haar legitieme recht op zelfverdediging uitoefent, meldt een brede coalitie van Israël-bashers zich schreeuwend en jammerend op het propagandaveld over de zogenaamde Israëlische schendingen van het internationale humanitaire recht. In de drie jaar dat ik de ambassadeur in Nederland ben, vraag ik mij af wat de redenen zijn voor deze pavlovreacties op de pogingen van Israël om haar eigen inwoners te beschermen.

Stelt u zich voor dat Maastricht in het zuiden of Groningen in het noorden al acht jaar raketaanvallen moeten verduren. Stelt u zich voor dat een terreurgroep keer op keer trots verklaart gecommitteerd te zijn aan de vernietiging van Nederland. Zou een reactie op deze vijandigheid niet gerechtvaardigd zijn? Natuurlijk wel, de oprichtingsverklaring van de VN geeft haar lidstaten nadrukkelijk het recht op zelfverdediging. Dit geldt ook voor Israël.

Ten eerste heeft Israël zich acht jaar ingehouden. Er werd pas een militaire operatie gestart toen bijna een miljoen burgers als schietschijf ging fungeren voor de raket- en mortieraanvallen. Het doel van de militaire operatie is ervoor te zorgen dat de inwoners van Israël zonder bedreigingen kunnen leven.

Ten tweede is Hamas niet bereid haar terroristische praktijken te staken. Veel mensen in Nederland negeren of bagatelliseren de onwrikbare ideologie van Hamas met als ultieme doel de ontmanteling van Israël. Ik hoop dat Hamas ooit een stabiel en permanent bestand zal accepteren en de militaire praktijken afzweert.

Het optreden van het Israëlische leger is in overeenstemming met het internationale recht. Het houdt rekening met de twee basistests van het internationale humanitaire recht: gaat het om legitieme militaire doelen, en bestaat risico op disproportionele schade voor de burgerbevolking.

Israël heeft te maken met een moeilijke realiteit in Gaza. Hamas weigert zich te houden aan de basale vereisten van internationaal humanitair recht. Door vanuit dichtbevolkte gebieden te opereren gebruikt Hamas de eigen bevolking als menselijk schild. Toch veroordelen de critici van Israël dit verachtelijke gedrag niet.

Israël handelt niet anders dan andere democratische landen tijdens een oorlog. De militaire acties moeten worden bezien in het licht van de totale bedreiging voor het land. Hamas blijft trouw zweren aan het streven naar de vernietiging van Israël. Hamas krijgt hulp van Iran om de capaciteit op te bouwen die nodig is voor dergelijke aspiraties.

Tot slot moet men niet vergeten dat de uiteindelijke oplossing voor het conflict vanuit de politiek en diplomatie moet komen. De terreurorganisatie Hamas probeert het vredesproces in het Midden-Oosten te ontwrichten. Hamas heeft de Palestijnse politieke agenda gekaapt en rekent op de positieve reactie van de Arabische moslimwereld en hun vrienden in het Westen. In het beëindigen van het conflict in het Midden-Oosten is Hamas totaal niet geïnteresseerd.

Als persoonlijk noot wil ik nog toevoegen dat mijn familieleden in de havenstad Ashdod wonen en een doelwit vormen voor Hamasterroristen. Hun levens zijn ontwricht. Mijn schoonzoon is opgeroepen en naar het Gazafront gestuurd. Met grote bezorgdheid volg ik de ontwikkelingen en hoop oprecht dat de Nederlandse publieke opinie de positie van Israël serieus laat meewegen. Aan de Israël-bashers vraag ik om eens stil te staan bij de mensen met wie zij zich identificeren. Sluiten zij zich aan bij de gematigde krachten of kiezen jullie partij voor de extremisten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden