Israël: Hamas moet eisen nog dit jaar inwilligen

(Novum/AP) - Israël geeft de Palestijnen tot het eind van dit jaar de tijd om te laten zien dat ze met Israël willen onderhandelen over een vredesakkoord. Doen ze dat niet, dan stelt Israël volgend jaar op eigen houtje definitief zijn grenzen met de Palestijnse gebieden vast. Dat heeft de Israëlische minister van justitie, Haim Ramon, woensdag gezegd.

Ramons uitlatingen komen erop neer dat Hamas, die de Palestijnse regering vormt, nog dit jaar Israël moet erkennen en de wapens moet inleveren. Pas als dat is gebeurd wil Israël weer met de Palestijnen onderhandelen. Israël had de Hamas-regering tot nu toe geen duidelijk ultimatum gesteld.

"Tot het eind van dit jaar, 2006, zullen er oprechte pogingen worden gedaan om met de andere partij te praten", zei Ramon. "Als aan het eind van dit jaar duidelijk is dat we echt geen partner hebben en de internationale gemeenschap hier ook van overtuigd is, dan zullen we ons lot in eigen handen nemen en niet aan onze vijanden toevertrouwen."

De gematigde Palestijnse president Mahmoud Abbas, die lid is van de Fatah-partij, probeert Israël ertoe te bewegen Hamas te passeren en met hem te onderhandelen, maar de Israëlische premier Ehud Olmert heeft duidelijk gemaakt dat hij niet met Abbas wil praten als Hamas de eisen van Israël niet inwilligt. Het lijkt er vooralsnog niet op dat Hamas zal toegeven: ook de stopzetting van buitenlandse hulp aan de Palestijnen en van de uitbetaling van door Israël voor de Palestijnen geïnd belastinggeld heeft Hamas niet kunnen vermurwen.

De Palestijnse parlementariër en onderhandelaar Saeb Erekat zei in reactie op Ramons woorden nog eens dat Abbas gaarne bereid is met Israël te onderhandelen. "President Abu Mazen (zoals Abbas wordt genoemd, red.) is op elk moment bereid de onderhandelingen over een permanente status te hervatten", aldus Erekat. "Tegelijkertijd roepen we de Palestijnse regering op de twee-statenoplossing te accepteren, maar dit zou geen obstakel moeten vormen."

De Palestijnse premier Ismail Haniyeh veroordeelde woensdag in een ander verband de Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten, omdat ze eisen dat Hamas Israël erkent. Hij deed dit in reactie op het besluit van het zogenoemde Midden-Oostenkwartet, dat wordt gevormd door de VS, de Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland, de komende tijd toch humanitaire hulp aan de Palestijnen te geven. Het geld zal niet in handen komen van de Hamas-regering en Haniyeh zei daarmee te kunnen leven. De Israëlische minister van buitenlandse zaken, Tzipi Livni, verwelkomde het besluit van het kwartet.

Olmert, een van de drijvende krachten achter de vorig jaar uitgevoerde Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook, heeft eerder gezegd dat Israël zich in 2010 zal hebben teruggetrokken van de Westoever, maar vorige maand zei een van zijn naaste medewerkers dat de terugtrekking aan het eind van de tweede ambtstermijn van de Amerikaanse president George Bush, eind 2008, moet zijn voltooid. Overigens wil Israël een aantal grote joodse nederzettingen op de Westoever handhaven en de Jordaanvallei in handen houden. Volgens Ramon zal de terugtrekking tussen anderhalf en twee jaar in beslag nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden