Israël haalt drone neer boven zijn grondgebied

De Israëlische marine zoekt naar de brokstukken van de neergehaalde drone. Beeld afp
De Israëlische marine zoekt naar de brokstukken van de neergehaalde drone.Beeld afp

Een onbekend object schond vanmiddag het Israëlische luchtruim. De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe moest daardoor onmiddellijk zijn helikoptervlucht staken. Het bleek te gaan om een vijandelijke drone. Binnen een aantal minuten werd het object boven zee uit de lucht gehaald.

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat een drone het Israëlische luchtruim schend. Vorig jaar oktober had de Libanese beweging Hezbollah een onbemand vliegtuig naar Israël gestuurd. Ook toen werd de drone neergehaald.

Premier Netanjahoe zei dat hij 'deze poging om onze grenzen te schenden' zeer serieus neemt. "We zullen alles doen wat nodig is om onze veiligheid te garanderen".

Israël zelf schendt het Libanese luchtruim bijna wekelijks met F-16s. Zo ook vandaag; een uur voordat de drone Israël binnenvloog, simuleerde de Israëlische luchtmacht een aanval boven Zuid-Libanon.

De Israëlische marine probeert nu te achterhalen waar de drone vandaan komt, en waar het gemaakt is. Maar waarschijnlijk is de drone toch weer afkomstig uit Libanon. De vorige keer gaf Hezbollah openlijk toe achter de knoppen te zitten van de drone. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei toen dat de vlucht "de eerste, noch de laatste zal zijn".

Een parlementslid van Hezbollah, Ibrahim Moessawi, wilde vanmiddag niet bevestigen of zijn beweging iets met het laatste incident te maken heeft. Maar mogelijk doet Hezbollah-leider Nasrallah dat later alsnog. Doorgaans is hij de persoon die informatie over dit soort zaken naar buiten brengt.

De Israëlische krijgsmacht vermoedt dat de gewapende beweging over tientallen drones beschikt. Hezbollah stuurde al in 2004 een drone naar Israël. Het wist het toestel vervolgens veilig terug te brengen naar Libanon. Bij een toekomstige oorlog met Hezbollah houdt Israël er ernstig rekening mee dat de groepering drones zal inzetten in de strijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden