Update

Israël gooit bommen op Libanon als vergelding

Israëli's in een dorp nabij de Libanese grens bekijken de schade die een raket heeft aangericht. Beeld epa
Israëli's in een dorp nabij de Libanese grens bekijken de schade die een raket heeft aangericht.Beeld epa

De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een doel in Libanon bestookt. Een Palestijnse militante groepering zegt het doelwit te zijn geweest. Donderdag werden vanuit Zuid-Libanon vier raketten afgevuurd op het noorden van Israël.

Israël heeft bommen geworpen op een locatie bij Na'ameh, tussen Beiroet en Sidon. Het leger wilde verder geen nadere details geven. Volgens Israël waren de raketten die donderdag zijn afgevuurd afkomstig van islamitische rebellen.

Er zijn donderdag geen slachtoffers gevallen. Er was wel schade. Van de vier raketten werd er één raket onderschept en vernietigd, één landde buiten Israëlisch grondgebied en twee kwamen terecht in Israël. Het is nog niet bekend welke schade de bommen van Israël hebben aangericht.

Luchtalarm
Inwoners van de kuststad Nahariya verklaarden donderdag explosies en het luchtalarm te hebben gehoord. Volgens het nationale persbureau van Libanon werden de raketten afgeschoten vanuit het dorp Housh. De verantwoordelijkheid hiervoor is nog niet opgeëist.

Israël en de Libanese guerrillagroep Hezbollah voerden in de zomer van 2006 een maand lang oorlog. Sindsdien is het op enkele raketbeschietingen na aan de grens rustig gebleven. Door de groeiende betrokkenheid van Hezbollah bij de burgeroorlog in Syrië zijn er wel toenemende spanningen; zo vreest Israël dat Syrië geavanceerd wapentuig aan Hezbollah geeft.

Libanese soldaten kijken over de grens naar Israël Beeld ap
Libanese soldaten kijken over de grens naar IsraëlBeeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden