Israël geeft Islamitische Djihad klap

gaza – Het Israëlische leger heeft sinds maandag bij een reeks aanvallen in de Gazastrook dertien leden van de Palestijnse beweging Islamitische Djihad gedood.

Het meest prominente slachtoffer is Majed Harazin (38), bevelhebber voor Gaza en de Westoever. Harazin zat in een met explosieven geladen auto toen Israël hem onder vuur nam.

De Islamitische Djihad is verantwoordelijk voor de meeste van de bijna dagelijkse Palestijnse raketaanvallen op Israël, waarbij doorgaans nauwelijks slachtoffers vallen, maar die wel het stadje Sderot, het voornaamste doelwit, onleefbaar maken. Hierdoor staat de Israëlische regering onder zware druk actie te ondernemen en Gaza binnen te vallen. Israël deinst daar, tot nu toe, voor terug, omdat het vreest dat dit zeer veel slachtoffers zal kosten.

Intussen voert het Israëlische leger wel zijn aanvallen op Gaza op. Zo viel het gistermiddag ook een post van Hamas, de machthebbers in Gaza, aan. Nog geen uur later ontving de verslaggever van de Israëlische tv, zo vertelde hij ’s avonds in het journaal, een telefoontje van Hamaspremier Ismail Hania. Deze beschuldigde Israël ervan de pogingen van Hamas te saboteren om de Islamitische Djihad tot een staken van de raketaanvallen te bewegen. Hania herhaalde zijn voorstel tot een bestand. Met name de politieke tak van Hamas (Hania) zou van mening zijn dat de raketaanvallen op Israël slechts als een boemerang werken. Volgens sommige berichten doet Egypte opnieuw pogingen te bemiddelen om escalatie - en met name de dreigende Israëlische inval in Gaza - te voorkomen.

Tienduizenden woonden gisteren de begrafenis van Harazin bij. De Djihad schreef in een e-mail aan de media dat de groep haar verliezen zou vergelden met zelfmoordaanslagen in Israël.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden