Israël geeft geen krimp ondanks druk VS

AMSTERDAM - Israël wijkt niet, ondanks grote druk van de Amerikaanse regering om onmiddellijk de strijdkrachten terug te trekken uit de Palestijnse steden op de westelijke Jordaanoever. In een van de bloedigste weekeinden sinds anderhalf jaar vielen er zestig doden aan Palestijnse en vijf aan Israëlische zijde.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam gisteravond laat weer bijeen om over de crisis in het Midden-Oosten te spreken. Amr Moessa, de secretaris-generaal van de Arabische Liga had om een spoedberaad gevraagd.

Het is nog steeds niet duidelijk of de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell deze week tijdens zijn bezoek aan de regio ook zal spreken met de Palestijnse leider Jasser Arafat. De Palestijnen eisen zo'n gesprek. Vandaag begint Powell in elk geval zijn trip in Marokko met besprekingen met de Marokkaanse koning en met de bezoekende Saoedische kroonprins Abdoella. De laatste presenteerde onlangs een eigen vredesplan voor de regio.

Van een ,,onmiddellijke terugtrekking'' van Israël uit de Palestijnse steden, zoals dat door de Amerikaanse president George Bush is geëist en later ook door diens nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice werd herhaald, was gisteravond geen sprake.

Israëls premier Sjaron heeft zaterdag tegen het Amerikaanse staatshoofd telefonisch gezegd begrip te hebben voor het verzoek van Washington. Maar de militaire operatie is, zegt hij, nu eenmaal tijdrovend omdat ze plaatsheeft in bevolkte gebieden waar wapens en explosieven zijn en omdat voorzorgen noodzakelijk zijn om de Palestijnse burgers te beschermen. Powell krabbelde gisteren iets terug door te zeggen dat Bush weliswaar sprak van een ,,directe terugtrekking'', maar dat zijn baas geen datum heeft genoemd waarop de terugtrekking voltooid moet zijn.

De meeste doden van dit weekeinde vielen naar verluidt zaterdag in het grote Palestijnse vluchtelingenkamp aan de rand van Jenin. Volgens de Palestijnse minister Rabbo vielen er zeker dertig doden door felle Israëlische aanvallen. Volgens Israël is het kamp een broeinest van Palestijns extremisme.

Volgens Palestijnse opgave werd het belegerde hoofdkwartier van Arafat zaterdag intussen door Israëlische tanks beschoten. Er vielen drie gewonden, maar Arafat bleef ongedeerd. De gemelde dood van een zijn lijfwachten bleef onbevestigd.

Internationale mensenrechtenorganisaties hebben zware beschuldigingen geuit tegen Israël. Er zijn berichten over executies, foltering, plundering en het tegenwerken van medische hulpdiensten en journalisten, zeiden woordvoerders van acht groeperingen gisteren tijdens een gezamenlijke persconferentie in Jeruzalem. De organisaties, waaronder Amnesty International, zeggen sommige meldingen niet te kunnen controleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden