Israël gaat joodse wijk in Oost-Jeruzalem toch bouwen

JERUZALEM (AP, AFP, Reuter) - De Israëlische regering heeft gisteren ingestemd met de bouw van een nieuwe joodse wijk in Oost-Jeruzalem. Deze beslissing heeft niet alleen de woede gewekt van Palestijnen, ook in Washington en Brussel was scherpe kritiek te horen.

De Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat, en hebben met felle acties gedreigd als de bouw doorgaat. De 'verjoodsing' van de stad is voor hen een onverteerbare zaak. De nieuwe wijk zal worden gebouwd op een heuvel tussen Jeruzalem en Betlehem, terrein dat de Israëliërs in 1967 veroverden op Jordanië. De joodse wijk zal het Arabische deel van Jeruzalem afsnijden van de Westelijke Jordaanoever.

De Palestijnse president Jasser Arafat zei dat Israël met deze bouwplannen alle internationale normen schendt, en in strijd handelt met de vredesakkoorden. De Palestijnen eisen een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad.

Ook de Amerikaanse regering, de voornaamste geldschieter van de joodse staat, reageerde verontwaardigd op de beslissing. “Sinds de Hebron-akkoorden hebben we alle partijen aangemoedigd om te handelen op een wijze die vertrouwen schept. Dit is niet de handelwijze die we daarbij voor ogen hadden”, zei een woordvoerder van het Witte Huis.

De Nederlandse minister Van Mierlo herinnerde eraan dat Oost-Jeruzalem voor de Europese Unie niet onder de Israëlische soevereiniteit valt. Het is volgens een VN-resolutie bezet en dus geen Israëlisch gebied.

Toch wil de Israëlische regering er de elfde joodse wijk in Arabisch Jeruzalem bouwen. Israël noemt de heuvel Har Choma; de Palestijnen houden het op Jabal Aboe Ghneim. Er komen 6 500 woningen voor joodse Israëliërs. Volgende week maken bulldozers het terrein al bouwklaar.

In een poging de Palestijnse woede te temperen maakte de regering bekend ook van plan te zijn 3 000 woningen voor Palestijnen in Oost-Jeruzalem te bouwen. Een woordvoerder erkende echter dat er alleen wegen, waterleidingen en riolen worden aangelegd, waarna de Palestijnen zelf woningen moeten bouwen.

Linkse Israëliërs hebben gewaarschuwd voor eenzelfde golf van geweld als in september vorig jaar. Toen kwamen bij rellen rond de opening van een tunnel 61 Palestijnen en vijftien Israëlische soldaten om het leven. “De Israëlische bulldozers dreigen het vredesproces in Jabal Aboe Ghneim te begraven”, zei Faisal Hoesseini, die in de Palestijnse regering is belast met de kwestie-Jeruzalem. Hij zei dat de sfeer onder de Palestijnen dezelfde is als aan de vooravond van de Palestijnse intifadah in 1987.

- Pagina 5: Met bouw heeft Netanjahoe iets te bewijzen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden