Israël en Vaticaan regelen status r.-k. kerk in Heilig Land

JERUZALEM (DPA/AFP/RTR) - Israël en het Vaticaan hebben in Jeruzalem een verdrag ondertekend waarbij de status van de rooms-katholieke kerk in het Heilig Land officieel wordt erkend. Het verdrag is een vervolg op de wederzijdse erkenning van Israël en het Vaticaan van 30 december 1993. Het werd in het ministerie van Buitenlandse Zaken ondertekend door de pauselijk nuntius, mgr. Andrea Cordero di Montezemolo, en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, David Levy.

Op basis van de overeenkomst geeft de r.-k. kerk de bevoegdheid binnenkerkelijke aangelegenheden zelf te regelen. Het verdrag “geldt daar waar de Israëlische wetgeving van kracht is”. Dat houdt volgens de Israëlische regering ook Oost-Jeruzalem in, dat door Israël is bezet.

De nuntius noemde het verdrag “een nieuwe stap in het proces van betere relaties tussen Israël en het Vaticaan, maar nog niet het einde van het proces”.

Het verdrag verandert niets aan het standpunt van het Vaticaan over Jeruzalem, verklaarde woordvoerder Joaquin Navarro Valls. “Wie ook de zeggenschap over Jeruzalem heeft, er zijn volgens het Vaticaan internationale garanties voor de godsdienstige plaatsen in Jeruzalem nodig.”

De Israëlische ambassadeur bij de Heilige Stoel, Aharon Lopez, wees erop dat het standpunt van Israël inzake Jeruzalem onveranderd blijft dat een deling van de stad onmogelijk is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden