Update

Israël en Palestijnen staken gesprekken omtrent vredesoverleg

Abbas staat de media te woord na zijn gesprek met koning Abdullah. Beeld reuters
Abbas staat de media te woord na zijn gesprek met koning Abdullah.Beeld reuters

Verkennende gesprekken tussen Israël en de Palestijnen over het hervatten van het vredesoverleg zijn beëindigd, zonder dat er een doorbraak is bereikt. Dat heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas vandaag gezegd na een onderhoud met de Jordaanse koning Abdullah II. Abbas overlegt vandaag met de Arabische Liga over een eventuele voortzetting van het overleg.

De Palestijnen staan onder steeds grotere druk om aan de onderhandelingstafel te blijven zitten. Buitenlandchef van de Europese Unie Catherine Ashton gaat de komende twee dagen in overleg met Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over de kwestie. 'We moeten de gesprekken gaande houden en het potentieel van deze gesprekken verhogen zodat het echte onderhandelingen worden', aldus Ashton.

Begin deze maand werd na bemiddeling van Jordanië besloten verkennende gesprekken te voeren in de hoop dat dit zou leiden tot nieuwe onderhandelingen. Het Midden-Oosten Kwartet zei afgelopen herfst van de twee partijen te verwachten dat ze in de verkennende gesprekken met voorstellen zouden komen over veiligheid en de afbakening van de grenzen.

Volgens de Palestijnen hebben ze een voorstel ingediend, maar heeft Israël dit nagelaten. Abbas liet doorschemeren de gesprekken te willen voortzetten als Israël met een gedetailleerd plan omtrent de grenzen komt. 'Als de grenzen worden afgebakend kunnen we terugkeren aan de onderhandelingstafel, maar Israël wil dit niet doen', aldus Abbas.

Israël verklaarde een document te hebben ingediend waarin punten staan die besproken moeten worden. Een Israëlische regeringsfunctionaris zei dat Israël toegewijd is aan het bereiken van een vredesakkoord voor het einde van het jaar. 'We hopen dat de Palestijnen geen excuus zoeken om weg te lopen van de onderhandelingstafel', aldus de functionaris.

Aansporen
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon vertrekt volgende week naar het Midden-Oosten om Israël en de Palestijnen aan te sporen het vredesoverleg te hervatten. Dat heeft Ban vandaag bekendgemaakt. Ban bezoekt Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden in de hoop 'een positieve atmosfeer te creëren om stappen vooruit te zetten'. Het vredesoverleg liep in september 2010 spaak toen Israël weigerde een bouwstop in de nederzettingen te verlengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden