Israël en Palestijnen naderen bestand vol twijfel

(Novum/AP) - Israël heeft woensdag bevestigd dat een bestand met het Hamas-regime in de Gazastrook donderdag ingaat. Het moet een eind maken aan het wederzijdse geweld dat het afgelopen jaar aan vierhonderd Palestijnen en zeven Israëliërs het leven kostte.

Leiders van beide partijen gaven blijk van hoop dat het akkoord stand houdt, maar zeiden er tegelijk weinig vertrouwen in te hebben dat de ander zich aan de afspraken houdt. De Israëlische premier Ehud Olmert zei dat hij gelooft dat er rust komt in het zuiden, maar gaf het leger tevens instructies om zich voor te bereiden op een operatie. Hamas-premier Ismail Haniyeh zei dat een staakt-het-vuren de levens van de inwoners van Gaza een stuk makkelijker maakt, maar dat het succes ervan in Israëls handen ligt.

Een dag voor het ingaan van het bestand waren de voortekenen weinig hoopgevend. Minstens vijftig raketten en mortiergranaten werden woensdag vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Israël voerde op zijn beurt een aantal luchtaanvallen uit, waarbij volgens Hamas twee gewonden vielen. De raketbeschietingen van Palestijnse zijde werden opgeëist door de Islamitische Jihad, als vergelding voor Israëlische luchtaanvallen die eerder deze week aan tien strijders het leven kostten.

Als verder geweld donderdag inderdaad uitblijft zal Israël zijn blokkade van de Gazastrook volgende week versoepelen, zei regeringswoordvoerder Mark Regev. Als dat is gebeurd kunnen onderhandelingen over de vrijlating van de door Hamas ontvoerde Israëlische militair Gilad Shalit worden opgevoerd, zei hij. Egypte, dat het bestand heeft bewerkstelligd, heeft beloofd dat het een eind zal maken aan de smokkel van wapens vanaf zijn grondgebied naar de Gazastrook. Als Israël heeft vastgesteld dat Egypte werk maakt van die belofte kan er gepraat gaan worden over de heropening van de grensovergang bij Rafah, zeiden bronnen bij het Israëlische leger.

"Israël geeft dit Egyptische initiatief een serieuze kans en we willen dat het slaagt", zei Regev.

Hamas bevestigde dinsdag al dat er, zoals Egypte had aangekondigd, een bestand overeen is gekomen. Hamas-leider Mahmoud Zahar zei dat alle gewapende groepen in Gaza achter het bestand staan. Hij zei ook dat Hamas de wapens niet neerlegt, omdat het niet gelooft dat Israël het staakt-het-vuren zal naleven. "Wij vertrouwen hen niet, maar laten we afwachten." Amos Gilad, die namens Israël met Egypte over het bestand praatte, zei dat Israël Hamas verantwoordelijk zal houden voor elke aanval die eventueel vanuit de Gazastrook op Israël wordt ondernomen.

Het bestand moet een eind maken aan de raketbeschietingen en luchtaanvallen die de twee partijen beurtelings uitvoeren en die sinds Hamas een jaar geleden de macht greep in de Gazastrook zijn toegenomen. In het verlengde daarvan is het de bedoeling dat de 1,4 miljoen inwoners van de Gazastrook het weer wat beter krijgen. De bevolking van het toch al arme gebied is zwaar getroffen door de economische sancties die Israël heeft ingesteld om de positie van Hamas te verzwakken.

Niet alle leden van de Israëlische regering zijn blij met het bestand. Minister Meir Sheetrit zei woensdag voor de legerradio dat de positie van Hamas wordt versterkt door een bestand. Hamas zal het bestand volgens hem zien als bewijs dat het door zijn vasthoudendheid en de voortdurende aanvallen op Israël zijn zin heeft gekregen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden