Israël en Hamas praten opnieuw over vrede

Nieuw staakt-het-vuren geeft ruimte voor vredesoverleg. Israël eist einde aan beschietingen, Hamas wil opheffing blokkade Gaza.

Israël en de Palestijnen hebben gisteren overeenstemming bereikt over een nieuw driedaags bestand in Gaza dat afgelopen nacht in zou gaan. Bronnen in Israël bevestigden dat Israël akkoord is. De Palestijnen gaven eerder al aan een nieuwe wapenstilstand te willen. Het voorstel voor het bestand kwam van Egypte.

Door de nieuwe wapenstilstand kunnen de partijen - met Egypte als tussenpersoon - verder praten over een langetermijnoplossing voor het geweld. Premier Benjamin Netanjahoe weigert altijd met de Palestijnse organisatie Hamas te overleggen, vanwege diens terroristische activiteiten. Toch zijn bij de gesprekken van afgelopen dagen alle partijen betrokken: Israël, Hamas, het gematigder Fatah dat de Westoever regeert, en zelfs de Islamitische Jihad - een radicaal broertje van Hamas.

Vorige week werd na bemiddeling door Caïro ook al een driedaags bestand gesloten. Maar na drie dagen werden de raketbeschietingen op Israël vanuit Gaza hervat. Premier Netanjahoe zei gisteren dat hij van meet af aan heeft benadrukt niet te willen praten zolang Israël onder vuur ligt. "We hebben bewezen dat we ons daaraan houden", zei Netanjahoe volgens de Israëlische krant Haaretz. "Sinds Hamas vrijdag het staakt-het-vuren schond, heeft het leger keihard opgetreden. We zijn vastberaden om de doelstellingen van Operatie Beschermende Rand te bereiken: voor de langere termijn de vrede laten wederkeren voor de burgers van Israël, en tegelijkertijd de terreurorganisaties een flinke klap toebrengen."

Hamasleider Khaled Mechaal herhaalde gisteren tegen persbureau AFP dat elk duurzaam akkoord met Israël gebaseerd dient te zijn op het opheffen van de blokkade van Gaza. Dat is ook wat veel Gazanen verwachten nu ze sinds 8 juli in oorlogsgebied hebben moeten leven. "We zijn het beu. We willen terug naar huis. En we willen iets om ons lijden te compenseren", aldus Samar Mohammad (27) uit Gaza tegen AFP.

In het weekend werden in diverse steden weer grote demonstraties voor vrede in Gaza gehouden. In Londen kwamen tienduizenden op de been. In Kaapstad, Zuid-Afrika, zelfs 100.000 tot 150.000 mensen. Er zijn daar de afgelopen weken al meerdere grote demonstraties gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden