Israël en Hamas beide gebaat bijbestand

Nieuw antiraketsysteem moet dichtbevolkte gebieden beschermen tegen aanvallen vanuit Gaza

Zowel Israël als Hamas zegt bereid te zijn tot een bestand, als de ander zijn aanvallen staakt. Intussen gingen dit weekeinde beide partijen door met hun beschietingen.

Sinds donderdag, toen de Palestijnen een raket afvuurde op een Israëlische schoolbus - waar de scholieren op één na net waren uitgestapt - zijn er door de Israëlische aanvallen in Gaza achttien doden gevallen. Bij de Palestijnse aanvallen is niemand gedood. De scholier verkeert in kritieke toestand.

Het is de eerste grote escalatie sinds de Israëlische aanval op Gaza eind 2009. Het is ook de eerste grote uitbarsting sinds de groeiende onrust in de Arabische wereld.

Mogelijk voelen de gewapende tak van Hamas en andere radicale groeperingen zich gesterkt door de ontwikkelingen. Het nieuwe regime in Egypte stelt zich soepeler op ten aanzien van Gaza, het oversteken van de grens is gemakkelijker en bovendien stelt de Egyptische militaire leider Tantawi zich welwillender op jegens Hamas dan president Moebarak. Die was veeleer op de hand van de Palestijnse president (en Fatahleider) Mahmoed Abbas. Ook coördineerde hij vaak het beleid met Israël.

Het is ook geen toeval dat de Arabische Liga de VN-Veiligheidsraad nu vraagt een vliegverbod boven de Gazastrook af te kondigen, een maatregel die tegen Israël is gericht. Het besluit werd verkondigd door Amr Moessa, die behalve secretaris-generaal van de Liga, nu vooral kandidaat voor het Egyptische presidentschap is. Hij kan ermee scoren.

Daarnaast zou er onenigheid zijn ontstaan binnen Hamas. Premier Ismail Hania wil rust, ook al omdat hij vreest dat anders de domino Gaza bereikt. De militaire tak meent daarentegen dat de strijd hun steunpilaren Syrië en Iran kan helpen de aandacht van de problemen thuis af te leiden. Om diezelfde reden zou het voor Israël nu niet het moment zijn de aandacht van de wereld op het Palestijns-Israëlisch conflict te vestigen.

Israël heeft voor het eerst zijn 'IJzeren Koepel' in werking gesteld, een antiraketsysteem bedoeld om de dichtbevolkte gebieden te beschermen. Mogelijk wilden de Palestijnen dit systeem testen. Voor Israël betekent het dat, als het systeem werkt, de druk van de bevolking afneemt om bij iedere aanval terug te slaan. Anderzijds kan het land harder toeslaan zonder te vrezen dat zijn bevolking naar de schuilkelders moet en het dagelijks leven wordt ontwricht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden