IsraëlIJsboycot
Israël dreigt dat boycot van Ben & Jerry's ‘ernstige gevolgen’ zal hebben
Een boycot van Ben & Jerry’s van joodse nederzettingen in Palestijns gebied zal “ernstige gevolgen hebben”. Dat waarschuwde premier Naftali Bennett van Israël via de telefoon aan topman Alan Jope van Unilever, het moederbedrijf van ijsfabrikant Ben & Jerry's. Het is niet duidelijk wat voor consequenties Israël precies wil verbinden aan een ijsboycot.
Ben & Jerry's is van plan om te stoppen met de verkoop van zijn ijs in Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied. Dat bracht de ijsfabrikant maandag naar buiten. Het bedrijf zegt dat het niet in lijn is met de waarden van de onderneming om zijn ijs daar te verkopen. Daarmee buigt Ben & Jerry’s voor druk van pro-Palestijnse activisten. Het merk is eigendom van Unilever, maar heeft vergaande autonomie en een activistisch imago.
Ben & Jerry is nu in Israël aanwezig via een bedrijf dat de ijsjes in licentie produceert. Die overeenkomst wil Ben & Jerry’s aanpassen als die aan het einde van het jaar afloopt, zodat de ijsjes alleen in Israël worden verkocht. Unilever laat weten actief te blijven in Israël en is blij dat Ben & Jerry’s daar ook voor heeft gekozen.
De Israëlische premier noemde de beslissing van Ben & Jerry’s al “moreel verkeerd” en “overduidelijk anti-Israëlisch”. Volgens Bennett zijn er “meerdere ijsmerken, maar slechts een Joodse staat.”
Bennetts partij is voorstander van de Israëlische nederzettingenpolitiek. Meer dan 440.000 Israëliërs wonen in die nederzettingen in gebied dat Israël in 1967 veroverde in de Zesdaagse Oorlog. De meeste landen vinden die nederzettingen illegaal, maar Israël bestrijdt dat.
Lees ook:
Hoe ik mijn blinde liefde voor Israël kwijtraakte
Maurits de Bruijn kende Israël uit de verhalen van de Bijbel en die van zijn Joodse moeder. Het leidde tot verliefdheid op het land, maar vervolgens ook tot wroeging.