Israël 'Doorgaan met het dagelijks leven'

Israël en Palestina verkeren op de rand van oorlog. Hoe reageren Joden en Palestijnen in Nederland op de stijgende spanning?

De Palestijnse raketten die deze week op Tel Aviv en Jeruzalem werden afgevuurd, boezemen de Amsterdamse rabbijn Menno ten Brink angst in. "Het roept de reactie op: we moeten ons wapenen." Voor alle duidelijkheid: onder 'we' verstaat hij Israël. Niet iedereen ziet het zo zwart in als de rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. Esther Voet, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël, vertrouwt erop dat Israël de aanvallen weet te pareren. "Het raketschild functioneert goed: 90 procent van de projectielen wordt onderschept. Tot nu toe zijn er geen slachtoffers gevallen."

Het is goed dat het raketschild er is, vindt ook rabbijn Ten Brink. Toch is hij er niet gerust op. "Ik ben geschrokken van het vileine van Hamas. Ze vuren nu zelfs raketten af op de kerncentrale bij Dimona. Snappen ze niet dat ze daarmee ook zichzelf in gevaar brengen?" Hij wordt wel eens moedeloos van de situatie: "Geweld lokt geweld uit. Maar wat moet je dan? Als België morgen raketten zou gaan afvuren, zou Nederland zich ook verdedigen."

Veel Nederlandse Joden hebben vrienden, familie en collega's in Israël. Zeker in vakantietijd wordt er heen en weer gereisd. De situatie mag dan dreigend zijn, het is geen reden om het vliegticket te annuleren. Ten Brink: "Voorlopig worden vakanties nog niet afgezegd, maar we houden de situatie nauwlettend in de gaten." Voet was zelf afgelopen week nog in Israël: "Het is natuurlijk een zeer vijandige omgeving, maar dat is helaas nooit anders geweest. De heersende mentaliteit is: we gaan gewoon door met het dagelijkse leven."

Vorige week organiseerde het Centraal Joods Overleg al een bijeenkomst om de ontvoering en moord op drie Israëlische tieners, de aanleiding voor de huidige escalatie, te herdenken. "Veel mensen kwamen hun medeleven betuigen", zegt Ten Brink, die erbij was.

Vlak voor de bewuste bijeenkomst kwam het bericht van de moord op een Palestijnse tiener, vermoedelijk een vergeldingsactie. Ten Brink: "Dat hebben wij ook herdacht. Dit is zonder meer een verwerpelijke en walgelijke actie. De daders moeten worden opgepakt en berecht. Geweld lost geen problemen op. Het zou beter zijn als de strijdende partijen met elkaar in gesprek gaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden