Israël doodt zoon oud-commandant Hezbollah bij aanval in Syrië

Israëlische soldaten (archiefbeeld). Beeld reuters
Israëlische soldaten (archiefbeeld).Beeld reuters

Een Israëlische legerhelikopter heeft vandaag bij een aanval op Syrisch grondgebied de zoon van de vroegere militaire commandant van Hezbollah gedood. Dat bevestigen bronnen binnen de Libanese beweging. Bij de aanval op zijn konvooi werden nog eens vier Hezbollah-leden gedood.

De uitschakeling van de zoon van Imad Moughniyah, Jihad, kan leiden tot een wraakactie van Hezbollah. In het verleden reageerde de radicale sjiitische beweging met raketaanvallen op het noorden van Israël. Moughniyah, de militaire man van Hezbollah, werd in 2008 vermoord in Damascus. Hij stond op de Amerikaanse lijst van meestgezochte terroristen. Hezbollah zegt al jaren dat de Israëlische geheime dienst Mossad achter de moord zit.

Het Israëlische leger wil niet ingaan op de berichten en door Syrische staatsmedia wordt de aanval niet gemeld. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft volgens lokale bronnen de beschieting bevestigd. De raketten zouden zijn afgevuurd op bewapende voertuigen. Volgens een Hezbollah-functionaris, die anoniem wil blijven, werden twee auto's onder vuur genomen. De strijders inspecteerden posities van de beweging op de Golanhoogte bij Mazaare al-Amal, vlakbij de grens met Israël. Later bevestigde een Hezbollah-woordvoerder de aanval.

Israël heeft meerdere aanvallen uitgevoerd op Syrië sinds het uitbreken van de burgeroorlog in dat land. Deze aanvallen waren gericht op wapenzendingen, onder andere vanuit Iran, bestemd voor Hezbollah. De beschieting van vandaag was niet ver van de Golanhoogten in het grensgebied tussen Israël en Syrië, in de provincie Qumeitra. Hezbollah steunt de Syrische president Bashar al-Assad in de burgeroorlog met duizenden strijders.

Imad Moughniyah, de voormalige militaire man van Hezbollah. Hij werd in 2008 vermoord in Damascus. Beeld ANP
Imad Moughniyah, de voormalige militaire man van Hezbollah. Hij werd in 2008 vermoord in Damascus.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden