Israël doodt verdachten ontvoering

Moord op drie Joodse tieners gewroken

Een proces hebben ze nooit gekregen. Straf wel: gisteren doodde het Israëlische leger de twee voortvluchtige Palestijnen die ervan worden verdacht dat ze in juni drie jonge kolonisten hebben ontvoerd en vermoord. De ontvoering leidde uiteindelijk tot de Gaza-oorlog, een van de bloedigste periodes uit het Palestijns-Israëlische conflict.

De verdachten wisten maanden uit handen van Israël te blijven. Maar gisterochtend, in de stad Hebron op de bezette Westoever, werden ze plotseling omsingeld door soldaten. Die beschoten het huis waar de twee zich schuilhielden en probeerden het met een tractor te slopen. Toen de Palestijnen terugschoten, werden ze gedood door een regen van kogels en handgranaten.

Israël heeft de legeractie handig getimed. Gisteren zouden Israël en de Palestijnen hun vredesonderhandelingen in Caïro hervatten, zoals vastgelegd in de wapenstilstand die vorige maand een eind maakte aan de Gaza-oorlog. Met het doodschieten van de twee verdachten, zo vlak voor de gesprekken, kon Israël duidelijk markeren wie de baas is.

De Palestijnen waren beledigd en dreigden daarom weg te blijven uit Caïro. Tegelijkertijd wilden ze Israël geen excuus in handen geven om zich onder de toezeggingen uit te werken die vorige maand bij de wapenstilstand waren gedaan. Beide partijen spraken toen af om brede oplossingen te vinden voor de Gazastrook, een arm gebied dat al jaren gebukt gaat onder een economische blokkade van Israël (zie kader). Vanwege dit grote belang kwamen de Palestijnen gisteren alsnog in Caïro opdagen, zij het met twee uur vertraging.

De twee omgebrachte Palestijnen waren lid van Hamas. Deze militante groep ontkende in juni nog dat ze achter de ontvoering zat. Maar vorige maand nam ze alsnog de verantwoordelijkheid op zich, met de kanttekening dat Hamas-leiders vooraf niets van de ontvoering wisten - het was een daad van één geïsoleerde terreurcel.

De cel bestond uit drie personen. Een van hen, Hoessam Kawasmeh uit de Gazastrook, was al opgepakt. Begin deze maand moest hij voor een militaire rechtbank komen,omdat hij de financiering van de ontvoering zou hebben geregeld.

De andere twee waren de nu gedode Palestijnen: de eigenlijke ontvoerders. De eerste was de dertiger Marwan Kawasmeh, een neef van Hoessam. Deze voormalige sharia-student werkte als kapper omdat hij tijdens zijn verblijf in de gevangenis goed had leren kappen. De tweede was Aboe Aisja, eveneens een dertiger, over wie weinig meer bekend is dan dat hij door een zwemongeluk een keer in coma is geraakt.

Direct nadat de twee verdachten gedood waren, prees de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe de soldaten en de inlichtingendiensten voor hun werk. Hij vond de uitschakeling van de gevaarlijke terroristen een groot succes. En tegen de ouders van de vermoorde Israëlische tieners zei hij: "We kunnen jullie geweldig lieve jongens met geen mogelijkheid terugkrijgen, maar het recht heeft wel gezegevierd."

De Gaza-oorlog, die vijftig dagen duurde, eindigde op 26 augustus in een wapenstilstand. Daarin spraken Israëlische en Palestijnse onderhandelaars af dat ze eind september verder zouden praten in Caïro. De Gazanen willen een haven en een vliegveld, en ze eisen dat Israël de economische blokkade van Gaza opheft. Maar Israël vreest wapensmokkel; het pleit voor ontwapening van Gaza. Het overleg van deze week is bedoeld om een agenda te bepalen voor inhoudelijke gesprekken, volgende maand. Ook de twee rivaliserende Palestijnse facties, Hamas en Fatah, praten met elkaar, om plooien glad te strijken.

Toekomst Gaza op spel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden