Israel deporteert 418 Palestijnen naar zuid-Libanon

JERUZALEM (AFP, Reuter) - Israel is gisteren direct na de goedkeuring van het hooggerechtshof begonnen met de deportatie van 418 Palestijnen naar Libanon.

Vier van de 22 bussen, waarin de Palestijnen achttien uur geboeid en geblinddoekt hadden zitten wachten, werden gisteravond de veiligheidszone in zuid-Libanon binnengereden. Libanon heeft troepen samengetrokken bij grens van de door Israel gecontroleerde zone. Dit land weigert de ballingen op te nemen. De Palestijnen zijn opgepakt tijdens een zoekactie naar de ontvoerders van een Israelische militair, die dinsdag vermoord werd gevonden. De 418 arrestanten zouden sympathiseren met de fundamentalistische moslim-groepen Jihad en Hamas, die Israel verantwoordelijk houdt voor de moord.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boetroes Boetroes Ghali, deed een beroep op premier Jitschak Rabin, de deportatie te beeindigen. Groot-Brittannie, voorzitter van de Europese Gemeenschap, noemde de deportatie een 'schending van het internationale recht'. De Amerikaanse regering waarschuwde alle partijen die meedoen aan de vredesbesprekingen voor het Midden-Oosten, de onderhandelingen niet door 'geweld of daden als deportatie te bemoeilijken'.

De Arabische vredesonderhandelaars dreigen uit het Midden-Oosten-overleg te stappen. Gisteren verschenen ze niet op de laatste dag van de achtste ronde van de vredesconferentie in Washington. "Ik denk dat dit de doodsteek is voor het vredesproces" , zei het hoofd van de Palestijnse delegatie, Haidar Abdel Shafi. Ook de Jordaanse minister van informatie, Mahmoud Sharif, verwacht nog weinig heil van de onderhandelingen. "Het zal het vredesproces ernstige schade toebrengen" , zei hij.

De Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO zei in Tunis dat het vredesoverleg wordt opgeschort als Israel de deportaties niet herroept. "De onderhandelingen zullen niet worden hervat tot Israel zorgt voor terugkeer van de ballingen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden