Israël: Deal over uitruil militair loopt stuk op eisen Hamas

De onderhandelingen over een gevangenenruil tussen Hamas en Israël lijken gisteren stukgelopen. De Israëlische regering maakte gisteravond bekend dat Hamas de eisen zodanig hoog heeft opgeschroefd dat daarmee het akkoord is getorpedeerd.

Volgens Hamasbronnen eerder op de dag was er juist wél overeenstemming over hoeveel en welke gevangenen vrij zouden komen. In ruil voor vrijlating van de Israëlische militair Gilad Sjaliet, die in juni 2006 werd overmeesterd nabij Gaza, zou Israël honderden Palestijnen vrijlaten. Geschilpunt zou nog zijn waar die gedetineerden mogen wonen. Israël wil niet dat leiders van militante bewegingen die bloedige aanslagen hebben beraamd, terugkeren naar de Westoever. Van daaruit zouden zij opnieuw aanslagen kunnen beramen.

De onderhandelingen vonden in Caïro plaats met Egypte als bemiddelaar. Een teken dat het overleg mogelijk in een laatste fase verkeerde, was dat voor het eerst ook de leider van de militie die Sjaliet in handen heeft, aan het overleg deelnam. De Israëlische premier Olmert had eerder al de vrijlating van de militair als voorwaarde gesteld voor een bestandsovereenkomst met Hamas en het opheffen van de blokkade van Gaza.

Vandaag komt een speciale kabinetszitting bijeen, waar Olmert verslag zal doen van het verloop van de onderhandelingen. De aankondiging van gisteren lijkt weinig ruimte te bieden voor een doorbraak. Dat is wel wat de publieke opinie eist, en ook Olmert zelf wil Sjaliet graag vrij krijgen, voordat hij de macht overdraagt aan zijn (waarschijnlijke) opvolger, Benjamin Netanjahoe. Overigens wil ook die graag dat Olmert de deal sluit en de in zijn ogen (te) hoge prijs betaalt, zodat hij niet met die erfenis wordt opgescheept.

Netanjahoe heeft zijn rechtse coalitie zo goed als rond, al doet hij nog altijd pogingen om de Kadimapartij en de leider van de Arbeiderspartij, Ehoed Barak, over te halen tot zijn kabinet toe te treden. Zondag sloot Netanjahoe een akkoord met Avigdor Lieberman van de rechtse Jisrael Beetenoe, die waarschijnlijk minister van buitenlandse zaken wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden