Israël boos over Kerry's 'dreigement'

Waarschuwing minister VS om mee te werken aan vredesproces valt in slechte aarde

TEL AVIV - In hun ijver de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry als vijand van Israël neer te sabelen, struikelden de Israëlische ministers van Likoed en Ons Joods Huis bijna over elkaar heen. Diens waarschuwing dit weekend, dat Israël te maken krijgt met boycots als de vredesbesprekingen mislukken, veroorzaakte een ware golf aan galspuwerij.

"Onacceptabel", zei minister Steinitz (strategische zaken). "Israël onderhandelt niet met een wapen tegen z'n hoofd", voegde hij er aan toe. Minister Bennett (economische zaken) schreef op zijn Facebook-pagina dat "Israël van zijn vrienden steun verwacht in de strijd tegen de antisemitische boycot-pogingen. Niet dat ze die gaan propageren." Kerry wil ons zodanig terroriseren dat we akkoord gaan met een deal die gevaarlijk voor ons is, zei een andere minister. Waaraan weer een volgende minister cynisch toevoegde: de Palestijnen kunnen hun geluk vast niet op met zo'n 'onpartijdige' bemiddelaar.

Nu zijn de politieke mores in Israel iets vrijpostiger dan elders, en vallen ministers elkaar ook regelmatig af, maar dit werd zelfs de Amerikanen te gortig. In een verklaring liet de woordvoerder van Kerry weten dat hij een trouwe steunpilaar is van Israël, een felle tegenstander van boycots, en "dat hij van de partijen verwacht dat ze zijn staat van dienst en uitspraken accuraat weergeven".

Premier Netanjahoe vermeed het de naam 'Kerry' te noemen, maar zei gisteren bij het wekelijkse kabinetsberaad wel dat boycot-pogingen immoreel zijn en dat hij onder geen enkele druk zal bezwijken als het gaat om Israëls veiligheid.

Het lijkt erop dat sommige ministers onrustig worden, nu Kerry binnenkort een 'raamwerk' voor verdere onderhandelingen (naar verluidt tot eind 2014) wil presenteren. De een na de ander probeert die tekst-in-wording (waarvan overigens weinigen de precieze details kennen) te beïnvloeden, ongetwijfeld in de wetenschap dat de rechtse kiezer en de kolonisten die strijdlust op prijs stellen.

Ondertussen sijpelen steeds meer geruchten over dat raamwerk naar buiten, dat 'over een paar weken' gereed zou zijn. Er zou in komen te staan dat 75 tot 80 procent van de kolonisten onder Israël komt te vallen, dat Israël wordt aangeduid als 'Joodse staat' (iets waarvoor Netanjahoe de laatste weken fel campagne voert), dat er wel compensatie komt voor de Palestijnse vluchtelingen, maar geen recht op terugkeer. Israël wil militaire aanwezigheid houden in de Jordaanvallei, en zou uitermate ontevreden zijn met het veiligsheidsplan dat Kerry daarvoor in de maak heeft.

De Palestijnse president Abbas zei gisteren in een interview met de New York Times dat hij Navo-troepen prima vindt, maar zeker geen Israelische soldaten meer in de Jordaanvallei wil zien. En zo is er van de radiostilte die Kerry wilde afdwingen - om critici die zijn werk bij voorbaat willen ondermijnen niet te voeden - weinig meer over, en gebruikt iedereen de media volop om zijn eigen voorkeursraamwerk te schrijven. Want dat Kerry dat raamwerk erdoor krijgt, daaraan twijfelt bijna niemand meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden