Israël boos op Franse president Chirac vanwege bezoek delegatie aan Orient House

JERUZALEM (AFP, Reuter) - De zesdaagse vredesmissie van de Franse president Jacques Chirac naar het Midden-Oosten heeft al voor zijn begin onenigheid met Israël veroorzaakt.

Israël is boos omdat de Franse delegatie een bezoek brengt aan het Orient-House, het onofficiële hoofdkwartier van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO in Oost-Jeruzalem. Ook zijn de Israëliërs kwaad over een toespraak van Chirac voor de Palestijnse Wetgevende Raad, want de president weigert het Israëlische parlement, de Knesset, toe te spreken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hervé de Charette, zou het Orient-House bezoeken. Na de Israëlische protesten besloot Chirac de minister niet mee te nemen naar Israël. De Charette bezoekt in plaats daarvan Egypte.

Chirac stuurt nu zijn staatssecretaris van Volksgezondheid, Hervé Gaymard, naar het Orient-House. De Israëliërs gingen knarsetandend akkoord, op voorwaarde dat Gaymard alleen over gezondheidszaken spreekt en geen politieke kwesties aansnijdt. De Israëlische premier Netanjahoe zei begin deze maand dat zijn regering geen buitenlandse ministers zal ontvangen die tijdens hun bezoek aan Israël ook het Orient-House aandoen.

Behalve zijn toespraak voor de Palestijnse Wetgevende Raad, de eerste van een buitenlandse staatshoofd, gaat Chirac ook naar een Palestijns vluchtelingenkamp en bezoekt hij de Palestijnse haven in aanbouw in de Gazastrook.

Chirac begint zijn rondreis vandaag in Syrië. Hij wil de economische banden versterken en de competitie aangaan met Amerikaanse bedrijven die vooral in de oliesector goed vertegenwoordigd zijn. Na Syrië bezoekt Chirac Jordanië, Libanon, Israël, de Palestijnse gebieden en Egypte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden