Israël bood Zuid-Afrika kernkoppen te koop aan

amsterdam – - Israël heeft Zuid-Afrika in de jaren zeventig kernkoppen aangeboden. Dat meldt The Guardian op basis van documenten die de krant heeft ingezien. Volgens de Britse krant vormen die tot dusver geheime verslagen van gesprekken tussen de leiders van de twee landen het eerste harde bewijs op papier dat Israël over kernwapens beschikt.

In de documenten staat beschreven dat de toenmalige Zuid-Afrikaanse defensieminister Pieter Botha aan zijn toenmalige collega Sjimon Peres in 1975 om de kernwapens vroeg. Peres, nu president van Israël, bevestigde die te kunnen leveren. In de documenten staan codewoorden: Peres zegt raketkoppen ’in drie verschillende afmetingen’ beschikbaar te hebben. Daarmee zouden chemische, conventionele en nucleaire ladingen worden bedoeld.

Zuid-Afrika zag volgens The Guardian uiteindelijk af van aankoop omdat het te duur was. Ook had de Israëlische premier de verkoop nog moeten goedkeuren, wat op dat moment niet zeker was. Zuid-Afrika begon enkele jaren later zijn eigen kernwapens te ontwikkelen, mogelijk met technische ondersteuning van Israël. In de jaren negentig werden de gefabriceerde kernkoppen ontmanteld onder toezicht van de VN.

De documenten zijn door Zuid-Afrika openbaar gemaakt op verzoek van een Amerikaanse onderzoekster: Sasha Polakow-Suransky. Zij beschrijft in The Unspoken Alliance de nauwe militaire samenwerking tussen Israël en het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime, waarvan Botha later de premier zou worden.

Israël heeft volgens deskundigen honderden kernkoppen, maar heeft dat officieel nooit willen bevestigen. Juist deze week loopt in New York een conferentie af over het non-proliferatieverdrag, dat verspreiding van nucleaire wapens moet tegengaan. Er wordt onder meer gesproken over het kernwapenvrij maken van het Midden-Oosten. Israël heeft het verdrag niet ondertekend, maar met name Egypte eist dat Israël in de toekomst bij besprekingen over kernwapens wordt betrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden