Israël boekt terreinwinst in zuiden Libanon

JERUZALEM/BEIROET (ANP) - Het Israëlische leger is donderdag in het zuiden van Libanon de overwegend christelijke plaats Marjayoun, 5 kilometer van de grens met Israël, binnengetrokken. Ook enkele dorpen in de buurt van Marjayoun zouden in handen van de Israëliërs zijn gevallen.

De acties houden volgens de regering van premier Ehud Olmert geen verband met de eerder aangekondigde uitbreiding van het grondoffensief in Zuid-Libanon. Israël wacht nog even met dit offensief om de internationale gemeenschap wat meer tijd te gunnen bij het zoeken naar een diplomatieke oplossing voor de oorlog tussen Israël en de Libanese sjiitische beweging Hezbollah.

Het Israëlische veiligheidskabinet gaf woensdag het groene licht voor een uitbreiding van het grondoffensief in Zuid-Libanon. Het leger zou door willen stoten tot aan de rivier de Litani, die op sommige plaatsen circa 20 kilometer ten noorden van de grens met Israël ligt. Israël heeft in het zuiden van het buurland nu 10.000 militairen.

Bolwerk Hezbollah

Van de soldaten die nu al in Zuid-Libanon opereren, bezetten tweehonderd infanteristen donderdagmiddag in Marjayoun een kazerne van het Libanese leger. In de strijd om Marjayoun en twee nabijgelegen dorpen zou Israël twee tanks hebben verloren. Strijders van Hezbollah lieten weten dat ze de twee voertuigen hebben opgeblazen.

In het Libanese grensdorp Khiam zou donderdag eveneens zwaar zijn gevochten, aldus Libanese militaire bronnen en waarnemers van de Verenigde Naties tegen CNN. Israël beschouwt Khiam als een bolwerk van Hezbollah en is er daarom op gebrand de plaats in handen te krijgen.

Verder voerde het Israëlische legerluchtaanvallen uit op de Libanese hoofdstad Beiroet. Door de acties vielen enkele gewonden. Israëlische gevechtsvliegtuigen strooiden flyers uit boven drie zuidelijke wijken van Beiroet. Daarmee waarschuwden de Israëliërs de bewoners dat ze hun huizen onmiddellijk moeten verlaten en uit het gebied moeten vertrekken. Veel inwoners van Beiroet gaven aan de oproep gehoor.

Hezbollah vuurde donderdag zeker 110 raketten af op het noorden van Israël. Volgens de Israëliërs vonden een vrouw en haar kind hierdoor de dood. De slachtofffers waren Arabische Israëliërs.

Het kantoor van de Libanese premier Fouad Siniora liet donderdag weten dat als gevolg van het Israëlische offensief in Libanon de afgelopen vier weken zeker duizend burgers om het leven gekomen. Circa een derde van de slachtoffers was jonger dan 12 jaar. Daarnaast zijn er ook dertig Libanese militairen en politieagenten omgekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden