'Israël blokkeert herstel Palestijnse economie'

(Novum/AP) - Herstel van de Palestijnse economie is alleen mogelijk als Israël de obstakels opheft die ervoor zorgen dat de Westoever in een twaalftal enclaves is verdeeld en de Palestijnen de helft van het gebied slecht kunnen bereiken. Dat stelt de Wereldbank in een ongewoon kritisch rapport.

De materiële en bestuurlijke beperkingen die Israël de bewegingsvrijheid van de Palestijnen oplegt dienen lang niet altijd de Israëlische veiligheid, maar zijn bedoeld om, ten koste van de Palestijnse bevolking, de joodse nederzettingen te ondersteunen, zo staat in het woensdag verschenen rapport. Een aantal van de maatregelen waarop wordt gedoeld, zoals het verbod op immigratie naar de Palestijnse gebieden en het weren van Palestijnse auto's van sommige hoofdwegen, is eerder al aan de kaak gesteld door mensenrechtengroepen. De belangrijkste conclusie uit het rapport luidt dat de beperkende maatregelen het herstel van de Palestijnse economie in de weg staan. De Palestijnen zijn nu door de economische malaise zwaar afhankelijk van buitenlandse hulp. Vorig jaar bedroeg die meer dan 740 miljoen euro.

Israël blijft erbij dat de beperkingen uitsluitend de veiligheid van het land dienen. "We hebben geen enkel belang bij een verzwakte Palestijnse economie", zei woordvoerder Mark Regev van het ministerie van buitenlandse zaken. "Veel van de huidige problemen zijn het directe gevolg van terrorisme, geweld en politieke instabiliteit in de Palestijnse gebieden en de algemeen heersende anarchie."

De Palestijnse oud-minister van ruimtelijke ordening, Ghassan Khatib, sprak de hoop en verwachting uit dat de Wereldbank erin zal slagen de internationale gemeenschap duidelijk te maken met welke problemen de Palestijnen te kampen hebben. De Palestijnen zelf is dat tot nu volgens Khatib niet gelukt. Khatib was in 2005 een van de opstellers van een Israëlisch-Palestijns akkoord dat ertoe moest leiden dat de Palestijnen meer bewegingsvrijheid kregen. Doordat het geweld opleefde is van de uitvoering van het akkoord niet veel terechtgekomen. De Verenigde Staten stelden vorige week voor het akkoord alsnog gedeeltelijk uit te voeren, maar Israël reageerde niet enthousiast en de Palestijnen onthielden zich van een officiële reactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden