Israël biedt Palestijnen 'non-stop-besprekingen' aan

Van onze verslaggevers LUXEMBURG, AMSTERDAM - De Egyptische president Hosni Moebarak heeft besloten niet deel te nemen aan de topconferentie in Washington de komende twee dagen over het bijleggen van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De Palestijnse leider Jasser Arafat gaat wel naar de Amerikaanse hoofdstad.

De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe bood de PLO gisteren aan “non-stopbesprekingen” te voeren over de terugtrekking van Israëlische troepen uit Hebron en de afsluiting van de Palestijnse gebieden “tot er witte rook komt”. Maar de tunnel in Jeruzalem, waarvan de opening aanleiding was tot de rellen van de afgelopen week in Jeruzalem en de Palestijnse gebieden, is voor Netanjahoe niet bespreekbaar.

Deze tunnel was aanleiding voor Moebarak om van deelname aan de top af te zien. Officieel heette het dat het ging om 'agendaproblemen'. Maar Moebarak had eerst de sluiting van de tunnel geeist, voordat hij naar Washington zou reizen. De Egyptische minister van buitenlandse zaken gaat wel naar Washington.

Sinds de aankondiging van een top door president Clinton is er druk diplomatiek overleg geweest over de agenda en de datum. Zo bezocht Jasser Arafat gisterochtend Moebarak. Na het overleg maakte Arafat bekend dat hij uitstel tot zondag wilde. Maar het Witte Huis liet weten dat dit niet mogelijk is, omdat Clinton zich moet voorbereiden op zijn verkiezingsdebat met de Republikeinse kandidaat Bob Dole.

Arafat was gisteravond in Luxemburg waar hij een gesprek had met de Europese troika - voorzitter Ierland, komend voorzitter Nederland en oud-voorzitter Italië. De Europese landen staan kritisch tegenover de houding van de Israëlische premier Netanjahoe. Zij bereidden gisteren een verklaring voor, waarin Israël gevraagd werd de gewraakte tunnel te sluiten. Bovendien zou Israël zich van provocaties moeten onthouden en zich moeten terugtrekken uit de Hebron. Na het gesprek zei Arafat dat hij van de conferentie in Washington 'concrete resultaten' verwacht.

Voor Nederland nam staatssecretaris Patijn van buitenlandse zaken deel aan het gesprek. Hij vervangt Van Mierlo die in Zuid-Afrika is. De Israëlische premier Netanjahoe en de Jordaanse koning Hoessein waren eerder op de dag al naar de VS vertrokken.

De top is bedoeld om het vastgelopen vredesproces tussen Israël en de Palestijnen op gang te brengen. Clinton kwam zondag met het voorstel voor de top nadat woensdag in Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever en in de Gaza-strook rellen waren uitgebroken. Aanleiding was de opening van een nieuwe tunnel bij de Klaagmuur en de Al-Aqsa-moskee. Bij de rellen werden 55 Palestijnen en 14 Israëliers gedood.

- Meer nieuws op pagina 5

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden