Israël Bewoners Kirjat Sjmona eisen vergeldingsactie voor raketbeschieting Hezbollah

TEL AVIV - In het zuiden van Libanon zijn gisteren duizenden bewoners op de vlucht geslagen uit angst voor omvangrijke Israëlische militaire acties in het gebied. Dit als vergelding voor de raket-aanvallen op het noorden van Israël door de pro-Iraanse Hezbollah-beweging.

Premier Peres van Israël wilde tijdens een persconferentie niet uitwijden over mogelijke acties. “Wij moeten ons hoofd koel houden”, zei Peres, waarbij hij niet zozeer reageerde op de aanvallen van de Hezbollah, maar op die in eigen huis. Een woedende menigte in Kirjat Sjmona eiste gisteren zo'n vergeldingsactie, nadat het Israëlische grensstadje opnieuw was getroffen door Katjoesja-raketten.

Israël voerde meteen daarop enkele luchtbombardementen uit op bases van de Hezbollah-beweging, een standaard-reactie. Voor de verhitte gemoederen in Kirjat Sjmona was dat allesbehalve voldoende. De bewoners verwijten de regering met de armen over elkaar toe te kijken, terwijl de Hezbollah naar believen haar gang kan gaan. “Nasrallah is hier de baas”, riepen ze in een verwijzing naar het hoofd van de Hezbollah. “Niet zij moeten ons de schuilkelders in dwingen, maar wij moeten hen zeggen dat ze naar de schuilkelders kunnen”, verkondigde een woedende inwoner.

De burgemeester waarschuwde dat hij en zijn stadsgenoten niet langer als mollen onder de grond wensen te leven. En dat was dan nog een gematigd geluid, want even verderop, vlakbij een huis dat een voltreffer had gekregen, staken inwoners autobanden in brand. En ook in het centrum wierpen ze barricaden op onder het luid roepen van: 'Peres naar huis!'

Peres zag op het laatste moment af van een voorgenomen bezoek aan Kirjat Sjmona, “op aanraden van zijn lijfwachten en inwoners van het stadje”, zo meldde de Israëlische radio.

De aanval van de Hezbollah was niet onverwachts gekomen. Maandag had de radiozender van de beweging Israël ervan beschuldigd de dood te hebben veroorzaakt van een tiener. Israël zou nabij het dorpje Barasjiet in het zuiden van Libanon mijnen hebben gelegd, waardoor de jongen was gedood en enkele andere kinderen gewond waren geraakt. Israël ontkende enige betrokkenheid maar zag in de beschuldiging van de Hezbollah een waarschuwing dat vergelding zou volgen.

Tienduizenden inwoners van Israël kregen opdracht de nacht in de schuilkelders door te brengen. Dat kwam nog eens extra hard aan omdat het op het ogenblik Pesach is, het Joodse paasfeest. Bovendien hebben de bewoners van het noorden de afgelopen tijd al meerdere malen hun toevlucht tot de schuilkelders moeten nemen wegens de oplaaiende spanning in het gebied.

Nog maar nauwelijks twee weken geleden had Israël naar eigen zeggen 'per vergissing' twee Libanezen bij een beschieting gedood. Ook toen reageerde de Hezbollah met een Katjoesja-aanval, waarbij enkele huizen in Kirjat Sjmona werden getroffen. Slechts tussenkomst van het Witte Huis maakte een einde aan de Katjoesja-aanvallen.

In wezen is de situatie in het zuiden van Libanon zo precair omdat er tussen Israël en de Hezbollah stilzwijgende afspraken bestaan en elke schending of vermeende schending van zo'n afspraak direct tot een oplaaien van de strijd leidt. Tweeëneenhalf jaar geleden, na een omvangrijke Israëlische actie in het zuiden van Libanon -waar Israël al meer dan tien jaar een zogeheten bufferzone bezet - kwamen de partijen overeen dat Israël in de strijd tegen de Hezbollah niet langer de dorpen in de regio zou beschieten. In ruil daarvoor zou Hezbollah zich onthouden van aanvallen op noord-Israël.

Met andere woorden de strijd zou nog slechts worden gevoerd tegen 'militaire' doelen van Israël enerzijds en de Hezbollah anderzijds in het zuiden van Libanon. Vooral Israëlische legercommandanten klagen sindsdien steen en been dat zij niet vrijuit kunnen opereren, terwijl Hezbollah-strijders zich vrij kunnen bewegen in de dorpen en van daaruit hun aanvallen kunnen beramen.

Peres staat dan ook onder grote druk van het leger, en gisteren waren er ook al ministers die meenden dat het zaak was een vuist te maken. Het feit dat het verkiezingstijd is (29 mei gaat Israël naar de stembus), is daar niet vreemd aan. Want terwijl Peres de woedende inwoners van Kirjat Sjmona meed, werd oppositieleider Bibi Netanjahoe er enthousiast ontvangen.

- Commentaar op pagina 9

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden