Israël beschuldigd van oorlogsmisdaden

VN stellen onderzoek in naar schending mensenrechten in Gaza

Het grote grondoffensief in de Gazastrook moet volgens de Israëlische regering nog beginnen, maar de sterren staan voor premier Benjamin Netanjahoe niet bepaald gunstig. De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties besloot gisteren een onderzoek in te stellen naar oorlogsmisdaden door Israël. Van de 46 landen, stemden alleen de Amerikanen tegen het voorstel - de Europese landen onthielden zich van stemming.

Premier Netanjahoe verwierp onmiddellijk de uitkomst: "Dit zendt een signaal uit naar Hamas dat het gebruik van menselijke schilden een effectieve strategie is". Hamas schiet vanuit dichtbevolkte gebieden raketten af op Israël, en volgens Jeruzalem is daarom de Palestijnse beweging verantwoordelijk voor het hoge aantal burgerdoden.

De chef van de VN-Mensenrechtenraad, Navi Pillay, zegt dat Israël zich wel degelijk schuldig aan oorlogsmisdaden. Zo zijn de aanvallen op burgers, de dood van kinderen en de verwoesting van woningen als strafmaatregel ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht, aldus Pillay. Zij stelde dat van de meer dan zeshonderd Palestijnse doden meer dan driekwart burger is. De raketaanvallen op Israël door Hamas moesten het doen met een veroordeling.

Hoewel Netanjahoe de VN-Mensenrechtenraad veroordeelt - mede omdat er dictatoriale landen bij zijn aangesloten - kan hij het onderzoek niet negeren. Tijdens de vorige oorlog in Gaza in eind 2008 en begin 2009 werd er naar Israëls en Hamas' optreden een onderzoek ingesteld.

Beide kwamen er toen slecht vanaf, maar Israël in het bijzonder. In de oorlog van amper drie weken kwamen meer dan 1300 Palestijnen om het leven (het merendeel burgers) en dertien Israëliërs (het merendeel militairen). Israël werd, net als Hamas, in het rapport openlijk beschuldigd van oorlogsmisdaden. Jeruzalem raakte door dat onderzoek internationaal in het nauw. Voor Hamas bleef de situatie hetzelfde, omdat het al in isolement verkeerde.

Israël kan een nieuw onderzoek niet gebruiken, zeker in zo'n vroeg stadium van de strijd. Toch gaf Netanjahoe gisteren de krijgsmacht het groene licht voor een 'nieuwe fase' in de strijd. Het staat vrijwel vast dat het dodental aan Palestijnse kant snel zal toenemen als Israëlische troepen de strook binnenvallen. Als daadwerkelijk de remmen los gaan, zoals Netanjahoe aan het begin van het conflict beloofde, dan kan Israël internationaal in de problemen komen.

Hamas lijkt geenszins onder de indruk van de Israëlische dreigementen. Een grondoffensief biedt voor de organisatie veel voordelen: Israël zal vuile handen maken ten overstaan van de internationale media, en tegelijkertijd zijn militairen blootstellen aan guerrilla-aanvallen op Hamas-terrein.

Gisteren kwamen opnieuw drie Israëlische militairen om bij gevechten met Hamas, waardoor het totale Israëlische dodental uitkomt op 34; het hoogste sinds de oorlog met Hezbollah in 2006.

Met zulke verliezen, naast de politieke schade die Jeruzalem al heeft opgelopen, lijkt een ding zeker: Israel kan deze oorlog niet meer afsluiten met een triomf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden